Så här ska man dock inte förvara dem, för de doftar ganska mycket...

Så här ska man dock inte förvara dem, för de doftar ganska mycket...

Nyligen fick jag för mig att jag skulle undersöka hur man kan tvätta så miljövänligt som möjligt. Vi bor i villa och har tvättmaskin och torktumlare, så det går åt en hel del energi tyvärr. Vår torktumlare är sprillans ny och av högsta energiklass, men tvättmaskinen däremot är rätt gammal. Innan det är läge att lägga ut pengarna på att byta ut den skulle jag därför vilja att tvättningen sliter så lite som möjligt på miljön.

Och då hittade jag de små filurerna ovan – tvättnötter! Sapindus mukorossi är det latinska namnet och det är inte nötter utan frukter så även nötallergiker ska kunna tvätta med dem utan problem. De är alltså helt naturliga, och funkar som så att man lägger 5-8 (jag använder 6) nötter i en tvättpåse, ihopknuten strumpa eller liknande och slänger in med tvätten. Nötterna kan användas flera gånger, tills de är trasiga, och då slänger man dem i komposten – mycket fiffigt. Jag har använt mina tre varv innan de gått sönder.

De doftar ganska mycket i sig själva, men tvätten doftar knappt alls utan möjligtvis bara lite svagt fräscht, som av tvål eller såpa. Rent blir det utan tvekan – har plaggen svåra fläckar så kan det behövas förbehandlas, men det måste man ju även med vanligt tvättmedel ibland. Jag tycker dessutom att plaggen blir mycket mjukare! Jag har inga problem med huden, men har läst att folk med hudproblem också upplevt skillnad för att nötterna är mildare än tvättmedel.

Nu låter jag som att jag får betalt för att hylla nötterna, men det får jag inte. Däremot blev jag själv övertygad om dess förträfflighet genom att läsa den här forumtråden, så där kan man hitta fler frälsta och få svar på många frågor kring nötterna.

Priset då? Jag köper mina på Tvåleriet, och började med 500 gram för att testa. De kommer att räcka rejält länge, och för dem betalade jag totalt 118 kronor inklusive frakt. Nu ska jag börja tvätta allt i 30 grader också, så känns det lite bättre att jag inte bytt ut vår gamla tvättmaskin mot en ny och modern än…

Translation: Snacks? No, sapindus mukorossi or soapnuts! I use them to wash my clothes, and they are totally natural and environmentally friendly.

[poll id=”15″]

#Etiketter
ram

19 kommentarer

///////////////
 1. Veronika

  De funkar faktiskt bra men när jag använde dem saknade jag den goda doften av nytvättat. Fast det kanske man kan offra för miljöns skull.. :/

  0
 2. Härligheter enligt Erika

  Nötterna har jag varit nyfiken på länge. Kul att de fungerar så bra! Måste testa…gillar miljövänliga produkter!
  Ha det gott!
  Erika

  0
  1. Husligheter-Maria

   Veronika: Jag körde på oparfymerat tvättmedel innan, så skillnaden är minimal för mig – tycker nötterna mest doftar fräscht så det är egentligen ingen större skillnad. Men doften av nytvättat är ju underbar, det håller jag med om!

   Erika: Ja, visst är det kul att hitta nya knep för vardagssysslorna!

   0
 3. Inspirera Mera

  Åh, jag har hört talas om de här nötterna. De ska jag testa! Tack för tipset! Kram Sandra

  0
 4. Annie - PD

  Vilken extremt bra grej! Måste testas!!!! 🙂 Tack för tips

  0
  1. Husligheter-Maria

   Sandra: Vassego!

   Annie: Ingen orsak – vi kanske ses i kväll på Demo-smygisen förresten! =)

   0
 5. Smartasmia

  Supertips! Via Annie idag. Har varit dålig på att kommentera på sista (och läsa)…har mkt att göra på jobbet, bara. Är still ett Husligheter-fan:-)

  0
 6. Sofi

  ÅÅh vilken fantastisk grej!
  Det ska jag garanterat testa för jag är en miljövän jag med!

  0
 7. Pernilla

  Hej! Bra inlägg! Jag jobbar på ett ställe som säljer bland annat tvättnötter, de börjar bli omåttligt populära! Men det här med att de går sönder bör inte vara några problem, då det enligt mina källor är från de ytorna (snittytorna?) som saponinet kommer. Ju trasigare desto mer effekt, så att säga. Det verkar iallafall fungera så för mig.
  Allt gott! /Pernilla

  0
  1. Husligheter-Maria

   Pernilla: Just det, jag läste på lite till och det verkar som att saponinet är slut när nötterna inte glänser längre – oavsett om de gått sönder eller ej.

   0
 8. Pernilla

  Aha, bra att veta! Då ska jag hålla koll på glansen.

  0
 9. Micaela

  Hej!

  Visst är nötterna ett “miljövänligt” alternativ, jag vill dock protestera en aning. Har ni tänkt på vilka fraktkostnaderna blir? Våra tvättmedel är redan rena från många av de farliga ämnen som tidigare fanns. Och om man väljer t.ex. MiniRisk eller motsvarande är man ändå snäll mot miljön. För det verkliga “miljöfelseget” man gör när man använder tvättnötter kanske man inte tänker på. Det är nämligen det faktum att nu när västvärlden upptäckt tvättnötterna gör det att i de fattiga regioner man tidigare använt nötterna inte längre går att använda dem eftersom de numera är exportvara och därmed för dyra för ortsbefolkningen. Det gör att de i sin tur tvingas använda miljöfarliga tvättmedel som inte kan mäta sig med våra och dessutom på ställen där man inte har reningsverk o dylikt. Så, tänk på det!

  0
  1. Husligheter-Maria

   Micaela: Absolut värt att tänka på förstås. I forumtråden på Familjeliv som jag länkar till diskuteras också miljöfrågan, men eftersom de ofta transporteras med båt är det åtminstone relativt snällt mot miljön jämfört med till exempel flyg – båt är ett av de transportsätt som släpper ut minst i förhållande till fraktat kilo. Många andra tvättmedel innehåller också ingredienser som fraktas till Sverige, utan att man vet om det. Dessutom kräver odlingen av tvättnötter varken bekämpningsmedel eller bevattning. (Läs mer hos Clara: http://www.folkbladet.nu/?p=113999) Sen är det frågan om exportvaran och där är jag dåligt insatt får jag erkänna. Det kanske inte går att vinna i alla led, men visst borde västvärldens vurm för tvättnötter inte bara (tyvärr) stegra priset på nötterna, utan också skapa arbetstillfällen och inkomster för länderna där de odlas?
   Jag tror att i stort sett allt har någon negativ sida tyvärr, annars skulle vi nog inte ha så mycket klimatproblem, svält och krig i världen. Man får väl helt enkelt mäta för- och nackdelar mot varandra, och för mig väger fördelarna över när det gäller tvättnötterna – åtminstone tills jag blir motbevisad.

   0
 10. Siri

  Hej, jag är gammal humanekolog och vill på tal om det senaste inlägget kommentera något kring för och nackdelar. Det finns något som heter “ekologisk fotavtryck”. Det är ett sätt att mäta hur mycket av jordens areal som varje människa tar i anspråk för sin försörjning. Någon i USA kanske har 10-12 hektar (minns inte exakta siffrorna) medan någon i Bangladesh har 1 eller 2. I dessa mätningar ingår de varor vi konsumerar och då räknar man med varans hela livscykel, tex en banans liv från frö till sopa med all gödning, transport och energi, både vad som krävs att odla men också vad det krävs för landareal att bryta ner gifterna som används eller skalet i slutändan.

  Ett konventionellt tvättmedel skulle kunna ha en livscykel som ser ut, lite förenkalt så här: Alla delar tex tensider ska tillverkas och har genom det sin energiåtgång och utsläpp. Det krävs energi för att använda det när man tvättar och sen krävs det mycket av jordens (och människans reurser) för att bryta ner det.I dessa arealberäkningar finns också med ytan det tar av vatten och jord för att bryta ner vissa ämnan. Och vissa ämnen bryts ju inte ner alls. Trots tvättnötternas transport så är deras inverkan på miljön i princip över när du har tvättat med dem. Det är bara att slänga dem i komposten! Därför vinner de överlägset över annat tvättmedel.

  Jag använder tvättnötter och är nöjd. Men jag har också förbehandling, galltvål. Det tar jag på fläcken innan tvätt, det tar allt från ordentliga fettfläckar, bläck, blåbär, ja, allt. Och tro mig, det funkar, jag har småbarn som jag envisas med att ha vita kläder till. 🙂

  0
 11. Anderz Ohlsson

  Hej alla tvättnötsälskare. Jag har sålt tvättnötter en tid i min webshop och använder självklart dessa för egen del. Bara på det senaste året har försäljningen av Tvättnötter ökat med 140% eftersom fler får upp ögonen för detta förträffliga tvättmedel. Det är enkelt, miljövänligt, bra för kroppen och din plånbok så våga prova du med.

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close