Dags för en ny kategori här i bloggen! Mitt yrke är tänkt att vara intervjuer med människor som på ett eller annat sätt jobbar inom inredningsbranschen. Det kan vara formgivare, inredare, butiksägare, hantverkare eller journalister till exempel. Tanken är att få lite inblick i deras yrken och arbetsdagar och förhoppningsvis få lite inspiration. Kom gärna med förslag på yrken eller personer ni är nyfikna på!

Hanna in action på jobbet, och några av hennes arbetsredskap.

Hanna in action på jobbet, och några av hennes arbetsredskap.

Först ut är Hanna Hedén, 26, som är inredningsdesigner och bland annat deltar i Designpassion just nu (som jag skrev om här). Jag har också tipsat om att du kan köpa hennes illustrationer.

Vad jobbar du som?
– Inredningsdesigner. Jag jobbar med inredning, illustration, väggmålning och andra kreativa uppdrag.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Börjar framför datorn. Kollar mail och letar inspiration till ett pågående projekt. Funderar, skissar och klottrar ner mina tankar. Drar sedan in till stan och möter upp min kollega Hanna. Vi ses på ett café och smider planer för vårt gemensamma projekt innan vi går vidare till ett möte. Jag springer in i några butiker på vägen hem. Smygfotar saker som jag vill ta in i en inredning som jag jobbar med. Väl hemma sätter jag mig och ritar. Fastnar i detaljer tills telefonen ringer och avbryter mig.

Vad är dina tre viktigaste arbetsredskap?
– Ritblock, tuschpenna och dator.

Om du får ett formgivningsuppdrag, hur gör du då för att komma igång? Var börjar du?
– Jag sätter mig framför datorn och toksurfar för inspiration och information. Spar ner bilder, gör kanske en enkel moodboard och skissar ner idéer. Sedan måste alla uppslag få vila ett tag innan jag kan gå tillbaks och se om det är någon idé som känns rätt.

Hur hittade du fram till din egen stil, och hur skulle du beskriva den?
– En kund till mig sa att min stil har ett feminint grafiskt uttryck med mycket attityd. Jag är beredd att hålla med. Min stil har utvecklats i takt med att jag blivit medveten om vad jag själv tilltalas av. Jag har provat mig fram och hittat verktyg som jag gillar att jobba med.

Vad är det roligaste projekt du jobbat med hittills?
Det projekt som jag och min kollega Hanna i HANNA&JAG håller på med just nu är väldigt roligt. Vi ska inreda ett hotellrum på Rica Hotel Kungsgatan och det är en förlängning av rummet som vi gjorde på utställningen Designpassion. Vi gör ett modeinspirerat rum med sagotema som är långt ifrån ett vanligt hotellrum. Vi har fått fria händer av hotellet och planen är att bjuda gästerna på en härlig upplevelse.

Var hittar du inspiration?
– Framför allt i offentliga miljöer och scenografier där någon har tänkt till och skapat ett tydligt koncept. Eller på gatan där allt från klotter till arkitektur kan inspirera. Mässor med massvis med uppstaplade produkter känns ointressant.

Hur ser det ut hemma hos dig?
– Jag bor i en 50-talslägenhet och har låtit stor del av inredningen följa samma stil. Mycket svart och vitt med accenter i orange och röda toner.

Vad är dina tre bästa tips för någon som vill satsa på att jobba med inredning, grafisk design och formgivning?
1) Ta reda på vad du själv gillar
2) Utveckla din egen stil och tro på den
3) Utbildning är bra men passion och ambition är minst lika viktigt

Tack Hanna för att du ställde upp och svarade på mina frågor!

Translation: Hanna Hedén is a decorator and I’ve asked her a couple of questions about her profession. Translated version here!

#Etiketter
dukram

En kommentar

///////////////
  1. Anna

    Tapetserare vore kul att läsa om. Ett litet doldisyrke som är ack så viktigt för den inredningsintresserade.

    0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close