Danskt. Rörstrand. Upsala-Ekeby. Och okända fynd.

Danskt. Rörstrand. Upsala-Ekeby. Och okända fynd.

Länge var det keramik jag spanade efter på antikmässor och i loppisar. Nu var det ganska längesedan jag köpte något, men jag tycker lika mycket om mina fynd idag. Många av fynden har funktioner hemma hos oss – förvarar tändsticksaskar på vardagsrumsbordet, håller ordning på fjärrkontrollerna, serverar godis…. andra är bara fina.

Jag vet ganska lite om dem, så känner du igen någon av dem och kan lite om ursprungen får du gärna kommentera! (Kokos av Hjördis Oldfors, Entré av Carl-Harry Stålhane och Negro av Ingrid Atterberg är nog de enda jag har koll på.)

Vad samlar du på?

Translation: For a long time I bought mostly ceramics like these at flea markets. It’s been a while since the latest buy, but I still love the ones I got.

12 kommentarer

///////////////
 1. Anna

  Jag samlar på ljusstakar, främst i mässing men allt som är fint får följa med hem. Man kan ju inte ha för många, brukar jag tänka. Keramik skulle jag inte våga samla på, har man barn blir man bara orolig att det ska åka i golvet. Mässing går inte sönder lika lätt..

  0
 2. Jenny

  Fina grejer. Är nästan säker på att fatet(skålen?) som syns ganska bra på nedersta bilden till höger är av Mari Simmulson (Upsala Ekeby). Jag samlar på hennes Mars serie och fatet påminner både om den och serien Maj.

  0
  1. Husligheter-Maria

   Jenny: Åh, det kan nog stämma, tack! Efter lite googlande påminner det definitivt också om serien Sagina.

   0
 3. UpsalaEkeby

  Verkligen tjusiga vaser!!

  Har verkligen lyckats plocka ut guldkornen, i allafall enligt min mening, från UpsalaEkebys produktion!!

  Har läst ovanstående kommentarer och kan bara instämma i att fatet är formgivet är Mari Simmulsson. Däremot så kan jag upplysa om att vasen längst bak till höger är formgiven av Hjördis Olfors och ingår i hennes serie “City”. Är själv väldigt intresserad av UpsalaEkeby-keramik och har flera föremål i just “City”-serien.

  Vill du läsa mer så besök gärna min blogg 🙂

  0
 4. Herr Movarp

  Hej! Fin keramik du visar i ditt inlägg. De jag känner igen är preciss so de andra säger “Mars” av Maris, “City” av Hjördis och sen även klotvasen längst fram som nog är en Domino-vas (Gustavsberg) av Stig Lindberg. Vasen bakom “Kokos”-skålen tror jag också är en Upsala-Ekeby, kommer bara inte ihåg namnet nu. Jag känner även igen skålen till vänster, om jag sett formen hade jag nog kunnat identifiera den, den liknar Mari simmulssons Nigeria/Senegal-serie, men jag måste kolla lite bland mina bilder om jag ska kunna ge ett svar. Jag har i alla fall sett den tidigare…

  Annars samlar jag på porslin och keramik från “guldåldern” 1950-60-tal främst, har ganska mycket att titta på på bloggen och på hemsidan som är länkad därifrån! Jag har mycket Gefle-porslin/keramik och en del UE + mycket annat! Ta gärna en titt!

  0
 5. Herr Movarp

  Jag hittade en bild i min dator på skålen till vänster som jag gett namnet UE-skål…har ingen bild på undersidan, men om det finns en sifferserie under kan det hjälpa till att identifiera den. Troligen producerad åt Åhlen och Holm eller Turitz/EPA om märkningen ser ut som t.ex. 4330/67 eller liknande. Letar vidare efter den andra vasen!

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close