Aktuella nummer i butik just nu.

Aktuella nummer i butik just nu.

Nu var det längesen jag kom ihåg att tipsa om artiklar jag skrivit, så jag betar av ett gäng nu istället:

 • I nya numret av Demo (som tyvärr blir det allra sista) har jag faktiskt skrivit om inredning – om den nya wabi sabi-trenden!
 • Sen blir det lite film, fast snarare mode: I nya numret av filmtidningen Cinema har jag berättat om kopplingen mellan modevärlden och filmvärlden då och nu.
 • Och i Glamours tjusiga septembernummer har jag skrivit om 10 spännande kvinnor som satt sitt avtryck på modebranschen, samt också bett 10 kända svenska kvinnor om deras bästa tips för att lyckas i karriären.
 • I Cosmopolitans septembernummer kan du lära dig allt om hur du får snygga läppar i min artikel.
 • I Chic nr 18 guidar jag dig till Italiens bästa outlets på modefronten (och önskar att jag kunde åka dit och shoppa en ny höstgarderob, det är rena himmelriket!).
 • Och i Veckorevyn skriver jag om faran med olika dieter.

Jag har säkert glömt någon, men ungefär så jobbar jag – lite gott och blandat! Trevlig läsning!

Translation: I always forget to blog when my articles are published, but this time I remembered. This month you can read stuff by me in the Swedish edition of Glamour, in Demo  and the film magazine Cinema.

3 kommentarer

///////////////
 1. mimmi

  Hej och tack för en trevlig blogg!
  Superidé att ni tre slog ihop dem… (okej det var ju inte direkt igår men kom att tänkte på det bara:) har i princip aldrig gått in på modette sedan de bästa flyttades)
  Nu till min fråga! Jag vet att du inte är någon slags syokonsulent… men jag skulle vilja fråga om ditt jobb- mitt drömjobb! Det är så att jag hemskt gärna skulle vilja bli frilansjournalist/skribent för olika tidningar.
  Jag funderar på att sadla om helt och alternativt kombinera popius studier med mitt nuvarande yrke.
  Är det vanligt att vara frilansjournalist i kombination med ett annat yrke eller är det alltid en heltidssysselsättning?
  Hur fungerar det rent praktiskt för dig? Skriver du på uppdrag eller skickar du utkast/färdiga artiklar till redaktioner? Har man kontrakt med olika tidningar eller jobbar man bara ihop en artikel i taget?

  Jag skulle bli så glad om du orkar svara!

  Mvh, Mimmi

  0
  1. Husligheter-Maria

   mimmi: Här kommer ett lååååångt svar: Att vara frilansjournalist är oftast ett heltidsyrke för etablerade frilansar, utom kanske i såna här tider när uppdragen minskar för att tidningarna måste spara pengar, då finns det nog en del som kombinerar det med något annat. Oftast då i samma bransch skulle jag tro – att man hoppar på ett litet reportervikariat ibland, eller att man korrekturläser för någon tidning till exempel.

   Rent praktiskt fungerar det på båda sätten för mig – tidningar som jag jobbat förut för kan höra av sig med uppdrag som de tycker jag skulle passa för, och då behöver jag bara tacka ja (det är ju otroligt lyxigt förstås), men såväl till de tidningarna som till andra pitchar jag in idéer också. Jag skriver aldrig färdiga artiklar som ingen beställt, det skulle jag aldrig ha tid med, utan jag beskriver bara idén och ger förslag på intervjupersoner etc, och så får redaktören ta ställning till det. Det enda jag skulle skriva klart innan jag försökte sälja in det i så fall skulle nog vara krönikor.

   Man kan absolut ha kontrakt med vissa tidningar, förra vändan jag frilansade (2003-2004) så hade jag fasta uppdrag åt några tidningar (bokrecensent, filmrecensent tex), och skriver man krönikor kan man ju också ha fasta uppdragsgivare. Den här gången skriver jag än så länge en artikel i taget (eller snarare tre, jag har oftast ett antal uppdrag som går parallellt), men jag skulle gärna ha något fast uppdrag också eftersom det är skönt att veta till viss del hur både ens arbetstid och ens ekonomi ser ut från månad till månad.

   Jag önskar dig all lycka till, journalist är kanske världens roligaste yrke, men jag måste också vara ärlig med dig: utan att veta exakt vilken typ av uppdragsgivare du tänkt dig (dagstidningar, tjejtidningar, specialtidningar etc) så är det oerhört svårt att BÖRJA som frilansare. I synnerhet i ekonomiska kristider, men även annars. Eftersom jag också suttit på andra sidan, som chefredaktör som får frilansförslag skickade till sig, så kan jag säga att det är rätt sällan en helt oerfaren frilans får napp. Många frilansare skriver “jag har jobbat på den och den tidningen innan och nu frilansar jag för xx, yy och zz”, vilket gör att redaktören förstår att frilansaren kommer att leverera en vettig text.
   Dessutom underlättar det oerhört mycket att ha kontakter i branschen, många av mina forna kollegor sitter nu utspridda på olika redaktioner och även om de aldrig skulle ge mig uppdrag bara för att vi känner varandra så slipper jag ju i alla fall bevisa att jag kan skriva för dem – det vet de redan från när vi jobbade ihop. Självklart finns det undantag, men erfarenhet och kontakter räcker oftast längre än utbildning i den här branschen (vilket inte betyder att en utbildning är onödig, jag har själv journalistexamen). Det KAN alltså bli tufft att få in foten, det bör du vara medveten om. (Om du ger det ett försök – se till att aldrig skicka ett felstavat mail, ett särskrivet ord eller någon annan slarvig tabbe när du mailar redaktörerna. Om man som redaktör inte känner till frilansen sedan innan dömer man oerhört hårt på första intrycket, det vill säga mailet. Du kanske har världens bästa idé, men om ditt mail är fullt av stavfel så kommer de flesta redaktörer ändå att tacka nej.)

   Däremot, om du skulle gå poppius till exempel vid sidan om ditt nuvarande jobb, så kan du ju absolut försöka sälja in knäck medan du pluggar. Då får du ju lite koll på om det skulle passa dig, och ändå ha kvar ekonomisk trygghet i deltidslön och studiebidrag. I mångt och mycket handlar det alltså om ekonomisk trygghet – hur lite pengar kan du leva på om frilanseriet går trögt? Och om du väljer att satsa, skaffa FA-skattsedel så kan du både vara anställd och frilansa samtidigt.

   Stort lycka till och hör av dig om du har fler frågor!

   0
 2. mimmi

  Tack så hemskt mycket för ditt långa svar. Jag blev verkligen förvånad och otroligt tacksam att du tog dig tid!
  Givetsvis förstår jag att det är väldigt naivt att tro att man kan “börja frilansa” hux flux på glassiga tidningar. Hur bra man än skriver handlar det ju om erfarenhet och till stor del om kontakter.
  Jag jobbar inom mode och tänke därför att jag åtminstone har kunskap och kredibilitet inom den genren…
  När det gäller ekonomin förstår jag att det måste vara tufft att få jobb, fram för allt i början. Det var därför jag undrade om man kan frilansa på deltid. Så att man ändå har en ekonomisk trygghet i ett annat yrke vid sidan av. I alla fall i början.

  Hursomhelst har jag fått mycket bra svar på mina funderingar nu!

  TACK igen!

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close