Kanske världens bästa resmål? Om du någonsin funderat över att resa till Sydafrika, sluta grubbla och boka biljetterna. (Alla bilder: Maria Soxbo/Husligheter)

Kanske världens bästa resmål? Om du någonsin funderat över att resa till Sydafrika, sluta grubbla och boka biljetterna. (Alla bilder: Maria Soxbo/Husligheter)

Egentligen borde man vänta med att sortera foton från varma resmål tills det faktiskt är varmt här hemma också, så att man kan gå ut på altanen och inse att Sverige inte heller är så dumt… Men jag känner ju mig själv – väntar jag för länge så blir det aldrig av, så därför kommer här en liten bildkavalkad som inte har ett skvatt med inredning att göra utan förhoppningsvis bara inspirerar till att satsa på Sydafrika nästa gång ni planerar en semester. För jag kan lova att ingen blir besviken.

Nyårsafton på en strand i Camps bay (i Lanvin för H&M, solgult kändes lättare att ha på sig söder om ekvatorn ...) och min osymmetriska blick beror på att det blåste sandkorn i ögonen på mig hela tiden. Den lilla pingvinkillen (?) fanns förstås på Bounders beach, som är världsberömd för sin pingvinkoloni.

Nyårsafton på en strand i Camps bay (i Lanvin för H&M, solgult kändes lättare att ha på sig söder om ekvatorn ...) och min osymmetriska blick beror på att den lilla sandstormen som pågick på stranden. Den lilla pingvinkillen (?) fanns förstås på berömda Boulders beach.

En av de åtta(!) rätter vi åt på Blues restaurant på nyårsafton. Tur att klänningen hade resår i midjan, om man säger så. Den otroligt mäktiga och nervkittlande vägen mot Houts bay var svår att fånga med kameran, men räkna med många, många kort genom bilrutan om du hyr bil i Sydafrika (vilket jag rekommenderar).

En av de åtta(!) rätter vi åt på Blues restaurant på nyårsafton. (Tack Alber Elbaz, för att du försåg klänningen med resår i midjan.) Den otroligt mäktiga och nervkittlande vägen mot Hout bay var svår att fånga med kameran, men räkna med många, många kort genom bilrutan om du hyr bil i Sydafrika (vilket jag verkligen tycker att du ska göra).

Framme i Houts bay, otroligt vackert! Och så tog vi oss så klart upp på Taffelberget, men hade otur med vädret och sikten från det över tusen meter höga berget var inte oändlig utan snarare cirka fem meter. (Skojar inte, jag har aldrig varit med om så tät dimma någonsin. Men! Det var ändå värt det, upplevelsen att vandra runt i det märkliga månlandskapet utan att se ut över kanterna var väldigt häftig.)

Framme i Hout bay, otroligt vackert! Och så tog vi oss så klart upp på Taffelberget, men hade otur med vädret. Sikten från det över tusen meter höga berget var inte oändlig utan snarare cirka fem meter. (Skojar inte, jag har aldrig varit med om så tät dimma någonsin. Men! Det var ändå värt det, upplevelsen att vandra runt i det märkliga månlandskapet utan att se ut över kanterna var väldigt häftig.)

I vinstaden Franschhoek betade vi av tre vingårdar och inte mindre än 18 otroligt läckra viner på en förmiddag. Där hade jag också en av mitt livs härligaste restaurangupplevelser – zebrastek på vingården Dieu Donné som har en alldeles sagolik utsikt över dalen i solnedgången.

I vinstaden Franschhoek betade vi av tre vingårdar och inte mindre än 18 otroligt läckra viner på en förmiddag. Där hade jag också en av mitt livs härligaste restaurangupplevelser – zebrastek på vingården Dieu Donné som har en alldeles sagolik utsikt över dalen i solnedgången.

Från vinstad till strutsstad. I Oudtshoorn är det nästan omöjligt att inte äta struts vid minst ett tillfälle. Vi testade strutsstek och strutsleverpaté, med makalöst gott vin för 12 kronor glaset till. Ett par kilometer utanför Oudtshoorn ligger Cango wildlife ranch, där man får klappa vuxna geparder, och om man har tur även gepardungar och tigerungar. Vi hade turen med oss, den lilla damen på bilden är sex månader gammal och vi fick dessutom busa med tre vita tigerungar, tre månader gamla och så klart löjligt söta.

Från vinstad till strutsstad. I Oudtshoorn är det nästan omöjligt att inte äta struts vid minst ett tillfälle. Vi testade strutsstek och strutsleverpaté (plus springbockscarpaccio!), med makalöst gott vin för 12 kronor glaset. Ett par kilometer utanför Oudtshoorn ligger Cango wildlife ranch, där man får klappa vuxna geparder, och om man har tur även gepardungar och tigerungar. Vi hade turen med oss, den lilla damen på bilden är sex månader gammal och vi fick dessutom busa med tre vita tigerungar, tre månader gamla och så klart löjligt söta.

Vidare till Knysna som ligger längs Garden route. Vi fortsatte som synes att äta fantastiskt, detta är en patat som jag gärna skulle äta till lunch varje dag om jag fick. Vi gjorde också en rejält svettig hike till det mäktiga vattenfallet i Tsitsikamma nationalpark. Efter över en timmes klättrande och klängande var det ljuvligt att svalka sig i det kalla vattnet. Och bilden luras, det ser inte så stort ut, men om jag säger att jag tog bilden när min två meter långa make stod längst ner under vattenfallet och han alltså nätt och jämt skymtar så förstår ni storleken.

Vidare till Knysna som ligger längs Garden route. Vi fortsatte som synes att äta fantastiskt, detta är en patat som jag gärna skulle äta till lunch varje dag om jag fick. Vi gjorde också en rejält svettig hike till det mäktiga vattenfallet i Tsitsikamma nationalpark. Efter över en timmes klättrande och klängande var det ljuvligt att svalka sig i det kalla vattnet. Och bilden luras, det ser inte så stort ut, men om jag säger att jag tog bilden när min två meter långa make stod längst ner under vattenfallet och han alltså nätt och jämt skymtar så förstår ni storleken.

Men Knysna var också avkopplande. Här passade vi på att läsa vid poolen och gå promenader längs med vattnet i skymningen.

Men Knysna var också avkopplande. Här passade vi på att läsa vid poolen och gå promenader längs med vattnet i skymningen.

Till slut var det bara resans slutpunkt kvar – safarin. Ljuvligt tysta nätter i lodgen, tidiga morgnar i landrovern och ofattbart nära möten med fyra av "the big five". Lillen till vänster är en av dem, även om han behöver växa på sig lite.

Till slut var det bara resans slutpunkt kvar – safarin. Ljuvligt tysta nätter i lodgen, tidiga morgnar i landrovern och ofattbart nära möten med fyra av "the big five". Lillen till vänster är en av dem, även om han behöver växa på sig lite.

En mäktig kaffepaus på en av slätterna, med en liten solskensglimt mellan molnen och en skog av sju meter höga giraffer som passerade förbi i sakta mak. Lejonhannen Duma som klev upp från sin viloplats i buskarna för att visa vem som bestämmer genom att kliva fram och lägga sig framför vår bil.

En mäktig kaffepaus på en av slätterna, med en liten solskensglimt mellan molnen och en skog av sju meter höga giraffer som passerade förbi i sakta mak. Lejonhannen Duma som klev upp från sin viloplats i buskarna för att visa vem som bestämmer genom att kliva fram och lägga sig framför vår bil.

Stora jättar som hördes komma på långt håll och passerade nära, nära. Och så det minsta ljuder av alla, ett pyttegny från en noshörningsunge som hellre ville dia än äta gräs.

Stora jättar som hördes komma på långt håll och passerade nära, nära. Och så det minsta ljudet av alla, ett pyttegny från en noshörningsunge som hellre ville dia än äta gräs.

Ja, ni fattar – det var förstås alldeles magiskt härligt och det var ytterst motvilligt vi klev på planet i Port Elizabeth. Någon gång ska jag tillbaka till Sydafrika, om inte annat för att försöka fånga några fler lejongrimaser på bild …

Slut på semesterbabblet, nu återgår vi till inredning och design.

Slut på semesterbabblet, nu återgår vi till inredning och design.

Och så slutligen: Om Elle.se känns lite seg eller konstig just nu så beror det på att väldigt många vill kika på bilderna från ELLE-galan i fredags. Våra tekniker gör sitt bästa för att parera anhopningen av besökare, men det kan hända att de inte riktigt hinner med. Hav tålamod med oss!

Translation: Pics (a LOT of them) from my trip to South Africa, but these are the last, I promise. Back to design!

#Etiketter
Sydafrika

19 kommentarer

///////////////
 1. Annika

  Underbara bilder! Nu vill jag åka till Sydafrika!

  0
 2. Linda Lindvall

  Vilken resa ni verkar ha haft! 🙂 Hur reste ni, på egen hand eller ett färdigt paket och i så fall med vilken resebyrå?

  Mvh Linda

  0
  1. Maria Soxbo

   Linda: Vi tog hjälp av Destination Sydafrika som hjälpte oss att lägga upp en resplan som vi sedan ändrade lite fram och tillbaka. Sedan bokade Destination Sydafrika alla boenden och fixade hyrbilen och vi bokade flyget själva.

   0
 3. Ellen Solvik

  Ser helt fantastisk ut! Kjempeflotte bilder – takk for titten!:o)

  0
 4. malin

  Jättefina bilder. Är såååå avundsjuk 🙂

  0
 5. Robin

  Vilka bilder! Sydafrika är sedan många år mitt drömresemål, och inte desto mindre efter denna presentation. Kul att det passader er så bra! 🙂

  0
 6. Emilia

  Vilka fantastiska bilder!

  0
 7. mimmi

  Vilken snygg man!! (det lilla man ser:)

  0
  1. Maria Soxbo

   Mimmi: Haha, det ska jag hälsa honom! Och jag håller förstås med. =)

   0
 8. enannanhelena

  Du har verkligen fotat fantastiskt fint, ser ut som bilder ur en en resekatalog! Jag är väldigt “svag för” kissekatter 🙂 av alla slag, gillar hur du fångat dem, i avslappnat läge…
  Tillbaka till design, skriver du, men hur var det med design i Sydafrika? Hann du kika på något sånt? Inredning, prylar, arkitektur?
  mvh helena

  0
  1. Maria Soxbo

   enannanhelena: Vi prioriterade bort allt vad shopping hette, dels för att vi ju reste runt så mycket och inte ville kånka på extra bagage, dels för att det helt enkelt fanns för mycket annat att göra. Så det enda jag såg var “souvenirutbudet” med springbocksskinn, dekorerade strutsägg osv. Däremot köpte jag inredningstidningar, så lite nyfiken var jag allt… Tack för fint beröm!

   0
 9. sandra

  åh, det ser helt fantastiskt ut!!

  0
 10. MiaShopping

  Åh vilka fantastiska bilder! Jag måste åka dit. Gärna nu på en gång!

  0
 11. Hanna

  ååh vad härligt det ser ut! jag vill jag vill jag vill!

  0
 12. Sara Svederman

  Åh vilka minnen, samma tur gjorde vi på vår bröllopsresa: Kapstaden, Garden route och safari i Port Elisabeth. Pratar ofta om den resan. Härligt att se! Kram

  0
  1. Maria Soxbo

   Sara: Åh vad kul att höra från dig! Ja, jag tror detsamma, det känns som en “Minns du när”-resa. =)

   0
 13. Pingback:Svar på frågorna | Husligheter

 14. Pingback:Veckans tema: Gott nytt år! | Husligheter

 15. Pingback:Veckans tema: Gott nytt år! | Husligheter – inredning och design som blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close