Kul att ni ställde så många (och varierande) frågor! Okej, här kommer svaren – enjoy!

Klicka på bilden för källa.

Klicka på bilden för källa.

Hej Maria! Jag skulle gärna vilja höra lite om vad du har för utbildning, hur din karriär sett ut och vad du jobbar med nu. Tack för en fin blogg! /Emma
Hej Emma, jag har gått långa journalistprogrammet (2,5 år) på Mitthögskolan, som numera heter Mittuniversitetet, i Sundsvall. Sedan dess har jag frilansat i olika perioder, men också bland annat varit chefredaktör för Plaza Kvinna och numera nedlagda Modette som jag också var med och grundade. Mitt allra första jobb var som reporter på tidningen SOLO, och mitt senaste var redaktionschefsvikariatet på ELLE. Just nu frilansar jag på heltid från ett litet kontor vid St Eriksplan i Stockholm som jag delar med Johanna.

Eftersom jag inte frågade nånting förra gången så tänkte jag passa på nu… 🙂 Jag är lite nyfiken på hur ditt frilanseri ser ut, vilken typ av uppdrag du har (jag har förstått att du jobbar en del åt ELLE), om det är regelbundet återkommande uppdrag eller engångs, hur mycket du jobbar (50%, 100% eller 200%?), om du aktivt letar nya uppdrag eller om de kommer till dig, vilken typ av uppdrag som är roligast, vilka som är bäst betalda, om du trivs bäst som frilans eller som anställd, och om du har några nya roliga frilansprojekt på gång som du kan prata om? Ja det blev ganska många frågor till slut… Tack! /Anna G
Hej Anna, här kommer ett superlångt svar! Jag har ett fast uppdrag, plocksidor för Aftonbladet Söndag varje vecka, och så tjänar jag pengar på bloggen som väl också får ses som ett fast uppdrag. Allt utöver det är engångsuppdrag, och jag trivs bra med den mixen. Det är skönt att ha något fast uppdrag så att man vet vad man minst kommer att tjäna per månad, men för mig är variationen en stor och viktig del av frilanseriet. Jag skriver mest om mode, design och fenomen för olika magasin, bland annat ELLE som sagt, och så har jag lite kundtidningsuppdrag, skriver en del annat för Aftonbladet och så vidare.
Kommer jag på en rolig idé som jag tycker borde passa en viss tidning så försöker jag absolut sälja in den till dem oavsett om jag jobbat för dem eller ej, men ganska många av mina uppdrag är också redaktörer som frågar mig om jag har lust att skriva om något de själva kommit på att de vill ha. De roligaste uppdragen är de jag själv lär mig något av – antingen för att det är ett personporträtt av en spännande människa som har mycket att berätta eller en faktaartikel där jag får prata med experter som snällt nog ställer upp med sin tid för att jag ska få svar på mina frågor. Jag älskar också att skriva “fenomenartiklar”, som berättar om hur någonting fått fäste inom både populärkultur, mode och design. De bäst betalda jobben är oftast kundtidningsjobb (åtminstone SKA de vara bäst betalda), men jag har valt att göra relativt få såna, eftersom jag föredrar att bara ha läsarna att ta hänsyn till.
Jag trivs väldigt bra som anställd på en redaktion eftersom det är kul att jobba i team med gemensamma mål och följa varje artikel från ax till limpa, men just nu älskar jag frilanseriets frihet och att jag får skriva så mycket igen. Angående tid så kan man ju i princip jobba hur mycket som helst som frilans, men eftersom friheten är den största fördelen med frilanseriet så är jag mån om att inte pantsätta den genom att jobba för mycket – då blir man ju fånge i sitt företag istället. Jag älskar mitt jobb, men min målsättning är att tjäna mer och jobba mindre jämfört med hur jag hade det som anställd. Just nu har jag det precis så, jag skulle säga att jag jobbar ungefär 80–85% trots att jag tjänar mer än jag gjort som anställd. Självklart går det i vågar, vissa veckor jobbar jag 120%, men för det mesta mindre än 100%. På frågan om nya frilansprojekt måste jag göra dig besviken, jag har inget för tillfället jag kan berätta om. =)

Tre iphone-snapshots från sommaren på Gotland.

Tre iphone-snapshots från sommaren på Gotland.

Min fråga har ju redan ställts, så jag får hitta på en ny. Hur gör man för att hitta ett mysigt, fint hus i rätt storlek på Gotland? Det ligger väl ungefär 10-15 år fram i tiden för min del, men jag drömmer redan om en liten fin stuga. /Rkts
Hej rkts, Hemnetknarka! Vi letade som dårar för 5-6 år sen utan att hitta rätt, så då lade vi det på is ett tag eftersom vi började tycka att det inte var kul längre. Sen, för lite drygt två år sen, kom lusten tillbaka och vi började leta igen. Vi gick på någon budgivningsnit, men till slut föll bitarna på plats. Vi hittade vårt i oktober och slapp budgivningen i stort sett helt och hållet eftersom intresset var så lågt, så mitt bästa tips är att leta off season. Jag tror många tänker “vi tillbringar en sista sommar i huset och sen säljer vi”, istället för att sälja det innan sommaren när priserna går upp. Ett annat tips är att försöka hitta ett hus som man kan vara i även vintertid så att man får ut mer av det än bara några veckor på sommaren.

Jag undrar hur ditt drömboende skulle se ut, och var det skulle ligga? Och att inte tycka om choklad, det undrar jag verkligen hur det är möjligt! Ingen sorts choklad, någonsin? Känner du till någon mer i hela världen som har samma aversion? En sak till: snygga elementlösningar? Har sett en del exempel på målade element som ju faktiskt kan bli riktigt fint om möblerna är placerade så att hela elementet syns, men när man behöver ett mer diskret intryck? Elementskydd som är snygga, funktionella och billiga, finns de alls? Eller bör man helt sonika möblera bort sina element? Tankar och förslag vore roligt. PS: Klackar gör ONT! Det är bara charmigt med längdskillnad, ju! 🙂 Tack på förhand!/mo
Hej Mo! Hmm, mitt drömboende skulle ligga precis vid havet, oavsett världsdel. Jag kan bli helt hög på att sitta med utsikt över en obruten horisont, så är det något jag skulle ändra på på Gotland så är det väl att flytta huset någon kilometer så att det låg på stranden istället. Sen vore väl det optimala att både ha en strandvilla och en lägenhet mitt i en spännande storstad (New York?), om nu plånboken inte hade några begränsningar.
Chokladaversionen – jodå, jag har stött på en och annan genom åren som inte heller gillar choklad. Jag gillar vit choklad, så egentligen är det väl kakao jag inte gillar. De flesta tycker först synd om mig, sen funderar de en stund och kommer fram till att de egentligen är avundsjuka …
Elementskydd är inte min starka sida – har aldrig bott där jag haft såna överhuvudtaget. Gammeldags element är snygga tycker jag, men själv har jag små och relativt diskreta rackare som jag inte stör mig tillräckligt på för att vilja dölja. Benita/Chez Larsson håller på att bygga ett tjusigt elementskydd, kika här!

Hej Maria, Jag skulle vilja veta om du har några tips för mig som skulle vilja bli journalist inom inredning. Hur får man vet vad man kan ta betalt för en artikel om man jobbar som frilansjournalist (för oss som inte har en lång bakgrund som fast anställd journalist)? /Tove
Hej Tove, jag har aldrig varit inställd på ett inredningsmagasin utan bara frilansat för inredningstidningar, så här har jag inga solklara råd att ge. Men som inom alla andra journalistiknischer så handlar det ofta om att jobba sig upp, få in foten någonstans och göra ett så pass bra jobb att man antingen klättrar uppåt eller får tillräckligt på fötterna för att söka sig vidare med goda referenser. Frilansarvoden varierar vilt. Frilansrekommendationen för 2011 ligger på 865 kr/timme och 6 920 kr/dag, men extremt få tidningar betalar på det sättet. De flesta betalar istället för längden på artikeln, till exempel per tecken inklusive blanksteg. Allt handlar om förhandling, och kom ihåg att väga in hur mycket jobb som krävs. Gå aldrig, aldrig under 1 kr/tecken – det var standardarvodet när jag frilansade 2003 och det har egentligen inte höjts sen dess. Börja högre än så och våga tacka nej till dåligt betalda jobb, för annars får du aldrig upp dina arvoden.

Två små klockfynd från Etsy.

Två små klockfynd från Etsy.

Tack för bästa bloggen! Är dålig på att kommentera, men ser alltid fram emot att läsa din blogg när jag har “egentid”. Var shoppar du helst inredning/vintage och vilka är dina bästa loppisar? /Miriam
Hej Miriam, jag shoppar gärna vintage på nätet faktiskt – Etsy och Ebay. Jag brukar gå på antikmässorna och där tycker jag den i Kista är överlägset bäst. På södermalm i Stockholm finns flera bra, jag gillar Brandstationen, Wigerdals värld, Dusty deco och flera på Bondegatan. Men jag springer alldeles för sällan på loppisar i Stockholm faktiskt, eftersom priserna ofta är så höga. Åker jag däremot omkring ute i landet älskar jag att besöka loppisar.

Vad tycker du om Designers Revolt? Vet du någon som Beställt därifrån? Kvalite? /Karin
Hej Karin, sorry, kan inte ett skvatt om Designers revolt! Någon annan kanske?

Hej! Tack för grymmaste bloggen! Jag undrar om du har tips på någon snygg och billig matta? Den ska ligga i ett vardagsrum med mkt vitt och björk och till en mörkgrå soffa. Har funderat på ljusgrå rya, men är också sugen på ngn orientalisk! Har sett en på Ikea i konstmaterial som är jättebillig men vet inte hur den ser ut i verkligheten. Har du ngt förslag? Hjälp:) /Lisa E
Hej Lisa E, och tack för fint beröm! Vad sägs om Designhouse Stockholms fina Björk? Eller ett snyggt koskinn i grått och vitt? En orientalisk matta kan du nog fynda till relativt vettiga priser på till exempel Bukowskis om du har tålamod. Och slutligen tipsar jag ju alltid om PS Stockholm Rand, så det gör jag även här.

Vad är det roligaste och det jobbigaste med att blogga? Tror du att du alltid kommer fortsätta blogga? Följer du trender eller har du en väldigt egen stil som du alltid håller dig till? Vad står högst på din önskelista? /NordicBliss
Hej NordicBliss, det roligaste står ni för – varje kommentar, fråga och fundering peppar något alldeles oerhört! Det jobbigaste är förstås motsatsen, men också när man i perioder kanske har för mycket att göra och bloggen blir ett dåligt samvete. Just nu har jag inga planer på att sluta, men man ska aldrig säga aldrig! Jag följer väl egentligen inte trender utan håller fast vid min midcentury-vurm, men däremot påverkas jag av trender och kan bli sugen på att smyga in något industriellt i mixen till exempel. Sen kan jag absolut få ett ryck när jag vill kasta ut allt och börja om, men det är väl där det sunda förnuftet och plånbokens begränsningar kliver in. Högst på min önskelista just nu står ljuskronan från Flos, högst på listan all time står Eames lounge chair.

En riktigt gammal och pyttig bild från min förra blogg ...

En riktigt gammal och pyttig bild från min förra blogg ...

Åh, frågestund vad skoj! Brukar inte ställa frågor men din blogg är så bra att jag tar tillfället i akt.
– Hur går det med huset på Gotland? Var det allt du/ni väntat er?
– Du verkar resa en hel del, något favorit- eller drömresemål?
– Enligt Johanna Swanbergs blogg verkar du vara lite av en nagellacksconnoisseur, så vilket är favoritlacket och vad använder du mest just nu?
– Hur kommer det sig att du tar så fina bilder? Någon fotoutbildning eller bara självlärd?
– Vad använder du för kamera?
/karen
Hej karen!
– Huset på Gotland var allt jag väntat mig faktiskt, jag riktigt sörjde när jag åkte därifrån i somras och försöker åka dit ett par helger övrig tid på året också. Det är inte “klart” än, vi håller fortfarande på att måla och greja och stöter med jämna mellanrum på praktiska problem som måste lösas (tex hur man undviker att gräset är meterhögt när man kommer dit ….), men det är faktiskt allt jag hoppades och mer därtill.
– Jag vill ungefär se hela världen, give or take, men jag har minst två drömresmål som bara väntar på att jag ska få tummen ur – Island och Japan. Båda två för att de känns helt unika i jämförelse med allt annat. När det gäller resmål jag redan besökt så kommer Sydafrika skyhögt på listan, liksom Australien/Nya Zeeland.
– Haha, roligaste frågan hittills! Ja, jag älskar nagellack (fråga ELLE-redaktionen) och favoritmärkena är dyra Dior och billiga Barry M (som inte finns i Sverige vad jag vet men som går utmärkt att köpa via nätet). Idag har jag Diors Purple mix på mig, trots att jag egentligen inte är ett fan av lila. Men snyggt är det!
– Oj tack, det var oerhört snällt sagt – jag är långt ifrån något proffs på att fota. Helt självlärd och kör fortfarande enligt “prova sig fram”-principen. Ibland blir det helt okej, ibland blir det pannkaka. Sen gillar jag att pilla i Photoshop också, så jag kan väl rädda en del av missarna där.
– Lilla Canon G12 som vardagskamera och Nikon 5100.

Jag undrar vart du hittar varje anfang, är det egna typsnitt eller symboler? Du matchar de så bra till inläggen också (fast antar att det är medvetet)! /lejnox
Hej lejnox, de hittar jag här och mycket riktigt försöker jag matcha dem med inläggen så väl som möjligt.

Hej Maria! Jag undrar vad du tycker är viktigast att ta hänsyn till när man inreder? Jag och min man har bott i vårt hus i 2 år men det är fortfarande lite kalt och tråkigt. Har du några säkra kort att dela med dig av? Och gärna något som passar plånboken hos ett studerande par. /LL
Hej LL, om hemmet känns kalt och tråkigt så är oftast textilier det enklaste och billigaste sättet att öka på mysigheten. Kuddar, plädar och mattor gör mycket för helhetsintrycket. Punktbelysning istället för platt takbelysning är också ett bra knep. Sen tycker jag att det ska synas vem som bor i hemmet – våga visa vem du är! Bygg små stilleben av saker du tycker om, allt från arvegodssilver till coffetable-böcker och parfymflaskor. Rama in fina bilder, det behöver inte kosta mer än en utriven sida ur en tidning och en billig IKEA-ram.

Hej! Har för mig att någon frågade om din utbildning – det skulle jag också vilja veta! Både teoretisk sådan men också hur du personligen kommit fram till att du vill jobba det du jobbar med. Kul att på så sätt få lära känna dig lite bättre 🙂 Och för att fortsätta på samma spår: har du någon dold/oväntad talang? /MariaP
Hej namne, utbildningen svarade jag lite längre upp på. När det gäller yrkesvalet så var jag länge inställd på att bli inredningsarkitekt faktiskt, men en pessimistisk SYO-konsulent fick mig på andra tankar och då tog jag fasta på att jag alltid tyckt om att skriva istället. (Den planen invigde jag inte SYOn i, för jag tvivlar på att hon hade sett en ljus framtid för mig inom media heller …) Dolda talanger, ehhhh ….bra på wordfeud?

Här skymtar min nagelljusstake – utan ljus.

Här skymtar min nagelljusstake – utan ljus.

Åh Maria, var har du köpt ljusen till dina Nagelstakar? Och var hittar jag en färgglad, helst grafiskt mönstrad och billig matta? Tack!! /Emma
Hej Emma, jag brukar faktiskt inte ha några ljus i min Nagel-stake, men jag gissar att du menar de här bilderna och där använde jag Birgitta från Liljeholmen som oftast går att hitta på ICA. Den färgglada, grafiska mattan är en svårare match – jag kan inte påminna mig att jag sett någon riktigt klockren där. Någon annan kanske har ett tips?

Translation: Your questions answered! (Google translate might offer some amusing translations for English readers.)

8 kommentarer

///////////////
    1. Husligheter-Maria

      Alltså, inlägget ser helt vansinnigt ut – hej vad mycket text det blev! Tack för att du orkade läsa!

      0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close