Benedikte Ugland träffade jag för första gången för snart tre år sen när jag utforskade hennes fina butik Karaktär Stockholm. Nu finns inte butiken längre tyvärr, men å andra sidan har vi kunnat se Benedikte i Äntligen hemma i TV4 istället! Benedikte är både fotograf och inredare, ständigt med tusen järn i elden, och min gissning är att om Sverige någonsin får ett varuhus i stil med franska Merci – då är det Benedikte som står bakom.

Benedikte Ugland Foto: Johan Sellen

Benedikte Ugland Foto: Johan Sellen

Var kommer ditt inredningsintresse ifrån?
– Min kreativa mamma var extremt inredningsintresserad, det känns som att hon drev renoveringsprojekt under hela min uppväxt. Hon är också konstintresserad så jag har fått följa med till museer, kyrkor och slott.

Benedikte fotad av Emilie Ugland Eide, och ett hem fotat av Benedikte för Sköna hem.

Benedikte fotad av Emilie Ugland Eide, och ett hem fotat av Benedikte för Sköna hem (publicerat med Benediktes tillåtelse).

Hur kommer det sig att du plötsligt syns i Äntligen hemma?
– Jag är egentligen formgivare och fotograf från början och utbildad på Central Saint Martins, men inredningsintresset var för stort så jag blev även inredare och hade en egen butik ett tag i Stockholm. Äntligen hemma hade sett mina reportage i ELLE interiör så de hörde av sig när de behövde en ny inredare. Det är jättekul men svårt, jag har fått en helt ny respekt för de som jobbar med tv!

Vad vore drömmen att få inreda?
– En ny restaurang eller ett hotell, i Stockholm och utomlands! Sen vore det förstås roligt att få ett eget inredningsprogram också …

Ett hem fotat av Benedikte Ugland för norska ELLE Interiør.

Ett hem fotat av Benedikte Ugland för norska ELLE Interiør (publicerade med Benediktes tillåtelse)

Hur bor du själv?
– Jag bor i en fyra i Nacka, som syntes i Sköna hem nu i mars. Den är totalrenoverat från grunden och inredd i en mix av olika stilar – jag följer inte alla trender utan går helt på magkänslan. Alla stilar i ett!

Vad är ditt bästa inredningstips, alla kategorier?
– Det är faktiskt att våga följa magkänslan, att inreda personligt och ha lite humor! Det är också bra att hålla sig till en färgskala så det inte blir för rörigt.

Vilket är det vanligaste felet folk gör när de inreder hemma?
– Oj, alla har så olika stilar och smak, så jag tycker inte om att dissa andra. Det som känns fel för mig kanske känns helt rätt för någon annan!

Svenskt tenns vackra skåp 522.

Svenskt tenns vackra skåp 522.

Vad står högst upp på din önskelista i inredningsväg?
– Det finns mycket jag skulle kunna tänka mig, haha! Men skåpet 522 från Svenskt tenn som är klätt i tyg är fantastiskt! Det är en dröm att få ha det hemma och låta det bli rummets masterpiece.

Har du någon favoritdesigner/formgivare?
Paola Navone är fantastisk, jag har sett hennes installationer i Paris och jag tycker att hon är helt underbar. Trendforskaren Li Edelkoort är också inspirerande och Piet Hein Eek är en favorit.

Finns det någon skillnad mellan hur norrmän och svenskar inreder hemma?
– Jag tycker egentligen inte det. Man tar kanske in naturen lite mer i Norge, väljer naturliga material till exempel – det är typiskt norsk. Annars är det ungefär samma stil. Jag skulle inte heller säga att svenskar är duktigare än norrmän eller tvärtom, utan det finns lika många skickliga inredare i Norge som här.

Din fina butik Karaktär lades ner – för gott eller kan det hända att du öppnar butik någon gång i framtiden igen?
– Jag sålde den för det blev lite för mycket med övriga jobb och familjen, men man vet aldrig med mig – jag är så impulsiv! Haha. Drömmen vore att starta en butik som Merci i Paris, med flera våningar och ett kafé. Men det orkar man inte göra själv, utan då måste jag hitta någon att göra det med. Just nu jobbar jag istället på ett bokprojekt med en kollega!

Translation: I interviewed Norwegian photographer and decorator Benedikte Ugland to find out what her dream projects are.

#Etiketter
Svenskt Tenn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close