Att Inga Sempé syntes överallt under designveckan tidigare i våras var ingen överdrift. Den franska designern är ett flitigt bi som har tusen järn i elden samtidigt. Hon har ett rykte om sig att vara lite … “knepig”, vilket ofta är en fin omskrivning för otrevlighet. Men jag håller inte med, jag uppfattade inte alls Inga som arrogant eller osympatisk utan snarare bestämd och rak och med en stor portion humor. Vilket var skönt, jag är nämligen ett fan och då är det alltid liten av en besvikelse om man upptäcker att personen vars talang man beundrar inte har en personlighet som matchar … Här kommer min intervju med Inga, trevlig lördagsläsning!

Inga Sempé. Foto: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

Inga Sempé. Foto: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

Varför blev du designer?
– För att jag alltid haft ett stort intresse för saker – både hur de skapas och hur man använder dem. Jag har alltid varit fascinerad av sakerna som människor genom alla tider skapat för att underlätta vardagslivet.

Av alla produkter du gjort, vilken är din favorit?
– Jag har nog ingen särskild favorit, men jag gillar mycket av det jag gjort för svenska företag eftersom jag har stor frihet när jag arbetar för dem.

Hanging lamp system för svenska Wästberg.

Hanging lamp system för svenska Wästberg.

Är det en slump att du jobbat med så många svenska företag?
– Ja, absolut! Det är inget medvetet val, jag har aldrig sagt ”jag ska bara jobba i Sverige”. Det började med att jag höll ett föredrag för 2000 svenskar på en konferens för arkitekter och formgivare och det innebar att jag talade inför många människor som på ett eller annat sätt är involverade i den här branschen. Efter det fick jag två erbjudanden från svenska företag och när väl andra såg vad jag gjort för dem så fick jag ännu fler erbjudanden.

Finns det något typiskt franskt i ditt formspråk?
– Nej. Jag tycker att jag själv är väldigt typiskt fransk på ett negativt sätt, jag bekräftar alla dåliga fördomar som utlänningar har om fransmän. Att vi alltid gnäller till exempel, det stämmer på mig. Men mina saker är inte typiskt franska för det finns flera franska designers som jag inte gillar – och kanske är det för att de är typiskt franska? Sen finns det franska formgivare som jag gillar också, men jag tycker inte att de har samma formspråk som jag har. Det är nog svårt att definiera vad som är franskt och jag tror inte heller att det finns ett nationellt sätt att designa på. Däremot tycker jag att det finns nationella sätt att producera på, och kanske är det därför som företagen bjuder in utländska designers att formge deras produkter.

Två av mina Sempéfavoriter: Soffan Rucke för Ligne Roset och lampan W103 för Wästberg. Porträttfoto: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

Två av mina Sempéfavoriter: Soffan Rucke för Ligne Roset och lampan W103 för Wästberg. Porträttfoto: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

Vad inspirerar dig?
– Först och främst är det alltid funktionen. Självklart måste det finnas en estetik i produkterna, men användbarheten är viktigast. Och möjligheten för företagen att faktiskt producera produkten, eftersom jag aldrig gör något i bara ett exemplar.

Du verkar ha så många järn i elden samtidigt?
– Nej då, det har jag faktiskt inte. Processen är så långsam, så om man ser till helheten så producerar jag inte särskilt mycket – kanske fyra nya produkter per år. Det finns designers som kanske lanserar upp till 30 nyheter varje år och jag fattar inte hur de bär sig åt!

Magiska lampan Vapeur för Moustache sågs på möbelmässan i våras.

Magiska lampan Vapeur för Moustache sågs på möbelmässan i våras.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
– Jag arbetar hemifrån och lever en väldigt normal tillvaro. Jag följer barnen till skolan, kommer hem och kollar i kylen om det kanske finns lite tårta eller något annat sött där. Sen sätter jag mig och skissar, ber min personal ta fram prototyper så vi kan göra justeringar och så vidare. Svarar på mail. Inget exceptionellt.

Har du något drömprojekt?
– Nej, egentligen inte. Jag är intresserad av alla möjliga typer av produkter, allt från verktyg till fönster och dörrar eller kaminer. Allt hänger på vem det är som föreslår samarbetet. Om det är människor jag inte tycker om eller som jag tror frågar mig av fel anledningar så tackar jag nej. För mig är kvaliteten på det jag gör viktigast av allt och den hänger på att jag kan ha en bra dialog med företaget.

Vad jobbar du på just nu?
– Jag gör en badrumsserie för ett italienskt företag, med toalett, handfat och så vidare. När den lanseras? När den är klar …

Translation: I did an interview with Inga Sempé a few months ago. Here it is, feel free to google translate if you’re interested!

2 kommentarer

///////////////
  1. Nissan

    Soffan är verkligen jättefin, en favorit! Hanging Lamp har jag aldrig sett förut, men den var också fin och färgglad.

    0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close