Mysiga Oddbirds har hållit återbruksfanan högt i flera år nu, och kreativiteten sprudlar lika starkt än. I år är det dessutom det här designkollektivet som får ta sig an kafét på Formexmässan, och det var jag ju tvungen att höra lite mer om. Så jag ringde upp Anna Starrén, en av de fyra huvudmedlemmarna i Oddbirds för att luska lite …

Anna, nummer två från vänster.

Anna, nummer två från vänster.

Hur föddes egentligen Oddbirds, till att börja med?
– Jag och Camilla Bredin startade Anna Camilla Form för åtta år sen, vi var två kreatörer och florister som ville jobba mer med hela rummet. Vi jobbade väldigt mycket med andra varumärken och det blev alltid så mycket grejer över efter fotouppdrag och stylingar, som vi ville ta hand om och där föddes Oddbirds. Vi var med på Formex 2009, och det var som att vi hade haft ett litet fönster på glänt och plötsligt öppnade vi hela dörren! Vi har alltid flygit från bo till bo i olika konstallationer, från små sammanhang till större. Vi är som fåglar, hoppar från plats till plats, och därav namnet. Nu är vi fyra heltidsanställda och sen hyr vi in olika frilansar, en ad och fotografer beroende på behov.

Hur skulle du beskriva er designfilosofi?
– Vi är alla florister i grunden och då har vi alltid stått där med en kund framför oss och utgått från det som finns i kylen den dagen. Lite så jobbar vi fortfarande – vi använder oss av det som finns, gamla restprodukter till exempel, och så gör vi om det till något nytt. Vi kör egentligen ingen mijöpropaganda utan det har alltid känts väldigt naturligt för oss.

Pressbilder från Oddbirds.

Pressbilder från Oddbirds.

Har ni några förebilder ?
– Jag har många olika, men Pippi Långstrump är en favorit! Jag tittade på filmen häromdagen och hon är ju så fantastisk, tänk vad den filmen håller fortfarande! Hon är en sakletare, påhittig, stark, har enorm energi och är alltid glad. Pippi har allt det jag önskar vara och dessutom är hon rödhårig precis som jag!

Vad inspirerar er?
– Bilder, vi surfar runt mycket på Pinterest. Vi brukar också åka ner till våra vanliga loppisar i Tranemo, fem mil från Borås. Gamla saker får man otroligt mycket energi av.

Och så ska ni designa kaféet på Formex! Hur går man tillväga för ett sånt projekt?
– Formex kom med sitt tema som är Nordic charm i år. De ville ha ett optimistiskt 1950- till 1970-tal, så vi ska blanda retro och modernt och arbeta mycket med textilier och grönsaker. Det passar oss ypperligt att följa ett tema, för när man har så mycket idéer i huvudet som vi har så är det bara skönt att ha något att utgå från. Vi tänker glatt och hemtrevligt, saftat och syltat! Vi är redan färdiga, kaféet ska byggas upp nu!

Translation: An interview with Anna Starrén, one of the four creators behind Oddbirds who will design the café at the Formex fair in August.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close