Först och främst, tack för alla gulliga kommentarer kring mitt sovrum – det värmer en liten räddhågen inredningsbloggare som inte är van att glänta på dörren till sitt eget hem! Jag fick många frågor om sänggaveln, så den får ett eget inlägg. Jag är ju inte den flitigaste hemmapysslaren, men efter att ha grubblat fram och tillbaka kring att köpa en ny säng eller bara förändra utseendet på den gamla bestämde jag mig till slut för att ge mig på ett DIY-projekt – en stoppad sänggavel. Och tro mig, kan jag så kan alla! Man får måhända inte syna min nya sänggavel allt för noga för då blir det ganska uppenbart att den är skapad av en amatör med stort A, men jag är ändå relativt petig när det kommer till finish på saker och ting här hemma och jag är definitivt tillräckligt nöjd för att behålla den! Ett STORT tipstack till Tiger/DIY or DIE.

En ordentlig beskrivning på hur man gör sänggaveln finns i inredaren Jenny Komendas blogg Little Green Notebook, men mina små knep/lärdomar längs vägen kommer här:

 • Köp knappar att klä på Etsy, de är oftast vansinnigt dyra i svenska butiker (typ 50 kr/4 st) och jag behövde totalt 48. Här köpte jag mina, och de var superlätta att klä.
 • Mät, mät och mät igen när knapparna ska placeras! Jag räknade fel första vändan visade det sig, så baksidan på min perforerade board fick en andra vända markeringar i en annan tuschfärg. Hellre det än felplacerade knappar!
 • Skär inte för stora hål i skumplasten, du kan alltid utvidga dem senare om det behövs (men inte tvärtom).
 • Tänk ut hur du ska fästa sänggaveln i sängen/väggen innan du börjar montera ihop den. För min del slutade det med att jag fäste den nertill i sängen (i de gamla fästena från min förra sänggavel) och den övre delen i väggen. Jag spikade fast en träribba högst upp bak på gaveln, skruvade fast öglor i ribban och satte krokar i väggen som jag hakade fast gaveln på.
 • Se till att ha relativt god marginal på tyget runt om – det “försvinner” en hel del på bredd och höjd när du monterar knapparna eftersom tyget draperas och du måste ha tillräckligt med tyg kvar längs kanterna för att nå runt skumplasten (7,5 cm tjock) och ändå kunna fästa ordentligt på baksidan.
 • Håll koll så att du sätter knapparna på ungefär samma “djup” överallt. Det är lätt hänt att man drar åt hårdare och hårdare ju längre man håller på, för att man får bättre snits på tekniken.
 • En “docknål” från Panduro är perfekt när knapparna ska fästas! Och se till att ha gott om stift till häftpistolen hemma, så du slipper avbryta mitt i för att inhandla fler …
Translation: I had a go at a pretty ambitious DIY project this fall – an upholstered headboard! It wasn’t supereasy or supercheap, but thanks to brilliant Jenny Komenda’s excellent tutorial I’m actually very happy with the end result! (Just don’t look to closely – it’s very obvious that I’m a complete amateur …)

 

 

#Etiketter
DIYsänggavel

10 kommentarer

///////////////
 1. Tove - Formfront

  Vad fint! Jag är inte helle någon hemmafixare, men de få grejer jag har gett mig på att pyssla med är jag i efterhand mäkta stolt över. Så att då och då ge sig i kast med ett DIY-projekt tror jag är en bra självförtroendeboost 🙂

  0
 2. Ann-Sofie

  Du (husligheter.se) finns med som en av topp 10-favoritbloggar i Vi i Villa-tidningen som kom idag. Vet inte om du sett 🙂

  0
 3. Johanna

  Jag skrev inget på förra inlägget, men underbart att du postade det här. Superfin sänggavel och härligt sovrum du har. // Johanna

  0
 4. Marie

  Vad fint det blev! Var hittade du den perforerade masonitskivan?

  0
  1. Maria/Husligheter

   Marie: Närmaste byggvaruhus! Jag bad dem såga till den i rätt mått åt mig, och sen faktiskt dela den på mitten så att den blev lättare att frakta hem i bilen, men det bästa är så klart om man kan få den i ett stycke för stabilitetens skull.

   0
 5. Maria Wigartz

  Sänggaveln! Jösses vilken fin. Tyvärr är pysselnivån här inte vad den borde. Men det hade ju varit härligt om man kunde köpa sig en sån fining. Är helt såld på grönt (och ljusrosa) nu så fastnade verkligen för denna! Bra jobbat!

  0
 6. Sofia

  Hej! Så otroligt fin sänggavel! Jag har planer på att göra en egen och undrar vilken storlek du gjorde din. Hur mycket sticker den upp från sängen och hur mycket bredare än sängen ? Sen undrar jag också vilket sorts tyg du använde:)

  0
  1. Maria/Husligheter

   Sofia: Tack! Min gavel är samma bredd som sängen och 80cm hög. Jag gick helt på färgen när jag valde tyg, tror det är ett rätt vanligt bomullstyg, möjligen lite kraftigare än vanligt. Klart det är bra med möbeltyg eller liknande, men jag chansade eftersom detta hade exakt rätt färg.

   0
 7. Pingback:Blog roundup of the week | Husligheter – inredning och design som blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close