Min vanligaste inredningsgoogling är förmodligen “Kan man måla på kakel?” (eller möjligen “på klinker?”) – en googling som sköt i höjden när vi flyttade in i vårt ny(gamla) hus. Köket hade nämligen både för- och nackdelar. På plussidan stod en framknackad tegelvägg, fina trägolv, utgång mot altanen och helt acceptabla luckor. På minussidan stod framför allt mosaiken – smutsgrå, illa medfaren med fula fogar.
Eftersom det inte ligger för alla att riva ut ett fullt funktionellt kök med tanke på så väl miljö som privatekonomi – vi själva valde till exempel att totalrenovera badrummet istället – så tänkte jag dela med mig av ett litet budgetknep. Jag målade nämligen över mosaiken tills vidare, istället för att byta ut den. På bara ett par timmar blev intrycket ett HELT annat och nu känns vårt kök så fräscht och fint att jag inte har några problem med att vänta ett par år med den större renoveringen.

Numera vit mosaik i köket. Foto: Maria Soxbo/Husligheter.se

Numera vit mosaik i köket. Foto: Maria Soxbo/Husligheter.se

Det finns ju specifik kakelfärg, men jag frågade mig fram i färghandeln och blev istället rekommenderad våtrumsfärg, vilket funkade perfekt. Jag skrubbade rent mosaiken noga, lät torka och rollade sedan med en liten skumgummiroller över både mosaik och fogar. Fördelen med våtrumsfärg är att den är väldigt tät, så det blir en yta som är lätt att torka av. Nackdelen är att den liksom hänger ihop i ett stycke när den torkat, så var noga med att riva bort maskeringstejp direkt – annars kanske hela färglagret följer med när du tar bort den.

Att måla på kakel i badrum har jag inte testat, men det borde förstås funka likadant som att måla på kakel i kök. Viktigt att tänka på att kakel i dusch blir genomblött varje dag, så extra viktigt att välja rätt färg.

Är man inte sugen på att måla så finns det andra sätt att budgetrenovera på, som att använda kakeldekor!

Rolla färgen över både kaklet/mosaiken och fogarna. Foto: Maria Soxbo/Husligheter.se

Rolla färgen över både kaklet/mosaiken och fogarna. Foto: Maria Soxbo/Husligheter.se

Vi behåller våra köksluckor som de är tills vidare, men om du förutom kaklet också vill ge dina luckor en omgång så har Tant Johanna gjort just det – målat om dem med linoljefärg – och resultatet blev fantastiskt fint. Här berättar hon hur!

Har du fler fiffiga budgettips för köket? Dela gärna med dig!

Translation: I gave the mosaic backsplash in my kitchen a budget makeover when we moved in. It used to be a dirty grey, but with a bucket of wetroom paint it’s now an easy-to-clean and fresh white.

20 kommentarer

///////////////
 1. Sophia

  Snyggt det blev! Jag har också målat kaklet i vårt kök. Det är verkligen det bästa budgettipset. Blir så fint med ganska enkla medel.

  0
 2. Jenny

  Hej Maria!

  Vad fint det är med mosaik. Var har du köpt den fina tavlan på styckningsdelar? Jag letar efter en liknande!

  Vänliga hälsningar/ Jenny

  0
 3. Lina

  Jättefint! Jag är också såld på att måla kakel. Vi målade hela vårt badrum, men kombinerade det även med att klistra upp panelskivor ovanpå delar av kaklet som målades först med spärrgrund och sen med våtrumsfärg. Det blev ett helt nytt badrum för liten peng!
  http://www.styleroom.se/album/27397

  0
 4. Catarina

  Bra idé!
  Jag målade vårt kökskakel. Det är verkligen värt nån hundralapp att bli av med kakel i färger man inte tycker om. Det gjorde absolut att jag står ut med köket i några extra år. (Men nu börjar “vitvarorna”, krånglande lådor och småspruckna luckor ändå ropa att det är dags…)
  Här är mina före och efter bilder:
  http://ninna77.blogspot.se/2011/05/nymalat-i-koket.html

  0
  1. Maria/Husligheter

   Catarina: Vilket lyft! Skönt att göra köket i etapper, så svider det inte lika mycket i kassakistan. =)

   0
  1. Maria/Husligheter

   Marpan: Tjusigt, det passade ju toppen med grått i ditt kök! Det fiffiga med färg är ju att det är rätt lätt att måla över, min kompis är nog inne på tredje varvet på sitt kakel nu … =)

   1+
 5. Josefin

  Superfint!! Jag är på jakt efter en mortel i mindre storlek i marmor, var kommer din ifrån? 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Josefin: Den kommer från mitt föräldrahem, så den är säkert 30 år gammal. =)

   0
 6. Lina

  Superfint! Vart kommer din fina skärbräda ifrån?

  0
 7. Patron Blidberg

  Fräckt kök! Vi gjorde också om vårt 50-talskök med kofot, saker vi hittat, lite tavlor, en slaktarbänk & väldigt mycket påhittighet.

  Kolla in bloggen: lismejeri.blogg.se för mer info om de påhittiga detaljerna.
  // Patron Blidberg

  0
 8. Julia

  Jättefint! Funkar det att måla direkt på kakel också?

  0
  1. Maria/Husligheter

   Julia: Absolut! Fråga om råd i färghandeln så att du får en färg som passar just din typ av kakel. Lycka till!

   0
 9. Pingback:Home tour: Madelynn Furlong/Minneapolis | Husligheter – inredning och design som blogg.

 10. Linda

  Använde ni någon grundfärg/häftgrund innan våtrumsfärgen? Är på väg att göra samma lösning 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Inte på kaklet nej, men det är säkert en bra grej! Min mosaik var matt så det fäste väldigt bra ändå, men har man blankt kakel kan det kanske behövas.

   0
 11. Matilda

  Supersnyggt! Hur många lager behövde du? 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack! Hmm, två tror jag? Möjligen målade jag ett tredje också pga hade färg kvar och ville göra det extra tåligt, men två räckte garanterat.

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close