Förrförra helgen trotsade jag, maken, Alfred och Tilda det gråruggiga vädret och tog oss till trevliga Hågelby gård för att klappa getter, äta pannkakor, pyssla och springa i vattenpölar. Eller ja, det var vad Tilda och Alfred gjorde – själv fäste jag ögonen i marknivå och spanade efter de perfekta ekollonen i de vackra alléerna. För nu var det dags – äntligen skulle mina ekollonvaser få göra det de skapades för!

Ekollon / acorns – photo: Maria Soxbo/Husligheter

Knepet är att hitta ekollon med en liten “svans“, då är chansen att lyckas mycket större. Sen är det bara att leta fram ekollonvaser och andra små glas (snapsglas i kristall går som synes alldeles utmärkt).

Ekollon / acorns – photo: Maria Soxbo/Husligheter

Sätt knapp- eller synålar, 2-3 stycken, ungefär där ekollonets “hatt” satt, det brukar synas ganska tydligt på färgen. Häng ekollonet över glaset, fyll på med vatten så att några millimeter av ekollonet är under ytan och sen är det bara att vänta …

Ekollon / acorns – photo: Maria Soxbo/Husligheter

… men inte så länge! Bara ett par dagar efter att jag gjorde i ordning mina så hade den lilla svansen dragit iväg så här långt! Håll koll på vattenytan så att de inte torkar ut och fyll på när det behövs.

Ekollon / acorns – photo: Maria Soxbo/Husligheter

Jag hade ett par med svansar och ett par utan, vi får väl se om alla överlever. Inte minst med tanke på att mitt minne bokstavligen är ett minne blott efter alla sömnlösa nätter och att mina små stjälpredor verkar nå högre upp för varje dag …

Jag såg fina ekollon med svans på granngatan så sent som igår, så än är det inte för sent att ge sig ut och leta om du vill testa!

Translation: I’m trying to grow my own oak! I picked some acorns and we’ll see if they turn into (very tiny) trees in the end.

4 kommentarer

///////////////
 1. Nini Tjäder

  Läste i kommentarerna hos @MyCasa http://blogg.skonahem.com/atmycasa/ att man bör lägga ekollen i en skål med vatten ett par veckor så kommer “svansen” när de spricker upp. Jag har nu kommit till spricka upp stadiet med mina ekollon efter cirka två veckor i vatten i glasskål och väntar på “svansen”. Sen ska de få bli placerade som på dina bilder fvb jord och kruka om det blir något av dem.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ja, det låter ju logiskt Nini – det är ju oftast så de ligger på marken, i grunda vattenpölar. Mina “osvansiga” är redan lite spruckna, jag valde såna även om inte svansen tittar ut än, så jag hoppas de kommer igång ändå!

   0
 2. Inredningshjälpen

  Letade efter ekollon förra hösten men hittade inte en enda ek/ekollon, eller så gav jag upp för lätt 😉

  Jättefina Bilder!

  Kram Anette/Inredningshjälpen

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close