I väntan på våren (eftersom återställandet av tomten efter vår omdränering går före alla andra projekt) så har jag adressändrat till Pinterest. Jag pinnar för fullt just nu – inspiration till vårt kaosiga evighetsprojekt till hall (om nån har tips på en firma som kan fräscha upp och måla/lackera slitna spegeldörrar i original så tar jag tacksamt emot dem!), färginspiration till köket, snygga lampor till matplatsen, köksöar … you name it, I’ve pinned it.

Och när jag satt och bläddrade igenom min köksmapp med över 200 bilder i så insåg jag lite överraskat att det faktiskt inte var en ändlös kavalkad av vita kök – tvärtom! Tydligen faller jag oftare för någon form av färg på luckorna, och det ska jag definitivt ta med mig när det blir dags att lackera om våra luckor. Tills vidare, kommer här några guldkorn ur mappen som tisdagsinspo (alla mina favoriter hittar du här).

Grönt 60-talskök – Husligheter.se

Foto: Fredrik Sweger/Sköna hem

Det här illgröna köket är från ett gammalt nummer av Sköna hem, och det etsade sig fast på näthinnan samma sekund som jag såg det. Här snackar vi MOD för att våga, men jag tycker att det är ofantligt coolt! Och vågar man sig inte på en sån här färg till sitt sprillans nya kök så kanske det är något att testa om man ska budgetrenovera – det vill säga lämna in luckorna på omlackering?

Gråblått kök – Husligheter.se

Foto: Mäklarbild Fantastic Frank

Det här köket kommer från ett Fantastic Frank-objekt som jag bloggade om när det begav sig, och det håller än! Det är så mycket jag gillar här – färgen, den öppna förvaringen, den svarta spisen, rutmönstren där ett går lodrätt (kaklet) och ett diagonalt (luckorna).

Greige kök – Husligheter.se

Foto: Oscar Properties (projekt Karlavägen 76). 

Det här … greiga (?) köket spelar perfekt boll med mässingsblandaren, och ger ett lite varmare intryck än grått. Fint mot obehandlat trä (bevis: slevarna!), fint mot marmor, fint mot vitt. What’s not to like?

Mörkblått kök med marmorskiva – Husligheter.se

Foto: Ensemble Arcitecture

Ett mörkblått kök med mörka träpartier? Jamen, varför inte? Liiite svårt att se på just den här bilden, men jag föll pladask för kombon mörkblått/marmor. Jag hade nog valt en marmor utan rödbruna inslag, men å andra sidan plockar stänkskivan ju upp det rödbruna träet så det är nog bara jag som är fånig och vill hålla åtminstone en del riktigt klassisk …

Emma Persson Lagerbergs ljusgröna kök – Husligheter.se

Foto: Petra Bindel för ELLE interiör

Det här köket känner ni förstås igen – ett av de finaste kök jag sett! Emma Persson-Lagerbergs ljusgröna drömkök, där den mörkgröna stolen verkligen är pricken över i:t. Oerhört sugen på att köra copypaste rakt av på detta.

Tvåfärgat kök – Husligheter.se

Foto: Mäklarbild Entrance

Ett annat mörkblått kök, men med bonusen av en mintgrön skåpvägg som bryter av! Detta mäklarobjekt från Entrance fick rungande applåder i bloggosfären när det kom ut, och jag tycker fortfarande att det är femstjärnig inspiration.

Grå kök – Husligheter.se

Foto: Oscar Properties (projekt Biografen) samt Alvhem mäkleri

Och så grått då. Det säkraste efter vitt? Men jag tycker verkligen att ett grått kök sällan blir tråkigt – kolla bara Britas work in progress (med IKEAs Veddinge-luckor om jag inte minns fel)! Lika fint med moderna, släta luckor som med spegelluckor och lantlig look.

Så kom igen nu då – är det nån av er som vågat släppa den vita sargen? Vad valde ni för färg då?

Translation: I’ve just realized that I’m actually not that into white kitchens, I like at least a bit of “colour” (if you could call grey a colour). And the green kitchens above – yum! See these and a lot more pics on my kitchen Pinterest board.

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

21 kommentarer

///////////////
 1. Ida

  Sitter här i mitt (hyres)kök med vita tapeter, vita skåpluckor, vitt kakel och vita knoppar. Trivs mycket bra med vitt men efter detta tjusiga inlägg blir man ju sugen på färg! Jag tänker att färgglada posters kanske kan vara något. Har du några tips på hur man dekorerar med färg i ett helt vitt kök? (Utan att behöva borra alltför mycket i väggarna) Jag tar en titt i din pinterestmapp också, kan säkert hitta massa fint och inspirerande där!
  Ha en bra dag 🙂
  / Ida

  0
  1. husligheter

   Hej Ida, åh hyresrätter har ju både för- och nackdelar helt klart! Tavlor är ju ett sätt, den lösa inredningen (bord, stolar, mattor, lampor) ett annat. Att byta knoppar är ju enkelt och inte så dyrt, och det finns ju kakeldekor som kan sätta färg på kaklet. Affischer absolut, tapeter om man får/vill tapetsera om. Och så får man försöka pimpa köksbänkarna lite – färska kryddor i fina burkar, kanske önska sig en färgglad Kitchenaid, Dualit-brödrost eller kaffemaskin som kan stå framme? Ha en bra dag du med! =)

   0
 2. Ebba

  När vi flyttade in i vår lägenhet var luckorna i en (enligt mig) skitful dämpad laxrosa färg, passade liksom inte med någon annan färg överhuvudtaget och var inte så snygg på egen hand. När vi lackade om alla köksluckor så valde jag en grå färg (med gult i, snarare än blått) och det är precis lagom dämpat/anonymt utan att ha det vitt, vitt, vitt.

  0
 3. ylva

  Hej, fina bilder! Vi byggde nytt kök nu under vintern, har valt färgen greenblue (nästan mintgrön). Vi är otroligt nöjda. Bänkskivan är rostfritt stål på en vägg, och svart ek på den andra. Mjölkvitt kakel, och kunde inte bli finare. Stortrivs!

  0
  1. husligheter

   Åh, det låter faktiskt fantastiskt fint! Grattis!

   0
  2. Emma Thun

   Tycker också att det låter superfint! Finns det att beskåda någon stans? Blogg? Instagram?

   0
 4. Jenny

  Hemma hos oss är köksrenovering fortfarande på idéstadiet, men en sak är säker: det blir absolut inte vitt! (Jag tycker vitt är rätt trist, och de enda vita väggarna här hemma finns i badrummet.) Vi bor i ett 60-talshus med klassiskt långsmalt kök, så för att funka med stilen lutar det åt släta luckor i grått eller gråblått. Fast ibland saknar jag de solgula luckorna jag hade i en tidigare hyreslägenhet… tyckte de var hemska när jag flyttade in men började gilla dem efter ett tag.

  Det jag slogs av när jag såg det här bildsvepet är hur stor skillnad det blir beroende på hur mycket överskåp man har. De mörkblå luckorna är ju supersnygga, men med matchande överskåp hela vägen hade det blivit rätt överväldigande och murrigt.

  0
  1. husligheter

   Jag förstår hur du menar – det kan lätt bli tungt med mörka överskåp. Å andra sidan har jag sett helsvarta kök med överskåp som funkat strålande och en kompis hade mörkbrunt trä trots litet kök, men det kanske krävs en viss takhöjd för att det ska gå?
   Gråblått låter fantastiskt fint, tycker jag!

   0
 5. Monica Kallin -Ticconi

  Halloj !!
  Ja, dessa kök är gudomligt vackra, skulle kunna bo i vartenda ett !! Jag har ett kök i körsbärsträ , som jag haft i 9 år nu och har fortfarande inte tröttnat faktiskt. Visst, när man ser det senaste i inredningsväg, så får man ju stor lust att riva ut allt och börja om från början och dessa färger är ju underbara, men jag är en som tröttnar lätt o det vete farao om jag skulle gilla et mintgrönt kök i 10 år eller så. Men kanske, kanske ett blått eller grått….. 😉
  Hur som , mitt körsbärskök får hålla ett tag till men när jag nån gång flyttar så blir det nog nåt annat. Vi får väl se vad som är poppis då 🙂
  Kram på dig,
  Monica i Rom

  0
  1. husligheter

   Att man trivs är ju absolut huvudsaken tycker jag, och dessutom går det ju inte att vara supertrendig i kök eftersom man rimligtvis inte byter dem stup i kvarten. Jag tror mer och mer på att lämna in luckor på omlackering istället, kanske var femte år eller så? Ge dem en uppfräschning och en ny kulör – tänk så kul! 🙂

   0
 6. Åsa

  Svarta luckor, svarta stenskivor, orange köksfläkt och vitt kakel:)

  0
 7. Lena

  Hej
  Jag har använt mig av Tullinge lack när vi fixade våra luckor
  Jag var nöjd med dem och kommer använda dem igen om jag får behov av det

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för tipset Lena, Tullinge är ju åt rätt håll för mig så dem ska jag absolut kolla upp när jag väl får tummen ur! 🙂

   0
 8. Fanny

  Men åh så snygga kök! Så himla fint med lite färg på luckorna ja, önskar bara att jag inte vore en sån fegis.. haha! Kram Fanny

  trettiosjukvm.com

  0
 9. Anette Starby

  Den första bilden med grönt var riktigt snyggt, men om jag skulle välja en färg till mitt kök så skulle det bli mörkblått. Härlig inspiration :-).

  0
 10. Malin Carlsson

  Hej!
  Bilden med de gråa (greige) luckorna är från Oscar Properties projekt Karlavägen 76. Även den vänstra av den dubbla bilden är från Oscar Properties projekt Biografen.
  Med bästa hälsingar
  Malin Carlsson

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack Malin, jag skriver in! =D

   0
 11. Pingback:Färg-fighten | Ebbas Blogg | SVT.se

 12. Pingback:Stijlkaart » keuken

 13. Åsa Kågedal

  Hej här är vårt nya blå kök! Det är inte riktigt klart som du ser.

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close