Det är minsann inte helt lätt att få till Den Perfekta Tavelväggen. Egentligen borde det ju bli finast när man helt enkelt hänger upp alla sina finaste bilder på samma väg, för det är ju både mest ärligt och personligt. Men om man någonsin försökt sig på det så vet man att det är ett evighetspussel att försöka få dem att harmonisera med varandra.

Inspirerande tavelvägg från Alvhem – Husligheter.se

Foto: Mäklarbild Alvhem

Jag har personligen lite svårt för konceptet att utgå från ramstorlekarna, det vill säga att köpa på sig ett gäng ramar, hänga upp dem i den perfekta konstellationen och först därefter försöka hitta bilder som A) har rätt mått och B) har rätt färger. Det känns som ett så himla bakvänt sätt att ta sig an konst ju? Men visst, resultatet blir förstås Den Perfekta Tavelväggen, det går ju inte att komma ifrån.

Jag gör något slags mellanting. Jag spar alla bilder, affischer och tavlor jag tycker om. När det väl blir dags att sätta samman en tavelvägg så tar jag fram alla och så lägger jag pussel på golvet. Alla ryms inte och i pusslandet så brukar de som drar åt samma håll färgmässigt bli kvar. Jag får alltid “killa några darlings” i processen av platsbrist, men oftast blir resultatet både en hyfsat enhetlig färgpalett OCH en tavelvägg som utgår från mina favoritbilder istället för bilder som köpts enbart för att de passade i en förupphängd ram. Ibland märker jag att jag saknar till exempel en liten tavla i storlek 18×24 på ena sidan för att få balans och då går jag lös på favoritmagasinen för att hitta en bild som kan komplettera, men det hör till undantagen.

Så fixar du tavelväggen – Husligheter.se

Omslagspapper och upphängningspunkter. Grafik: Husligheter

Sen är det dags att lägga pussel. Enklast gör man det på golvet om man vill utgå från de bilder man har. Jag brukar lägga ut alla inramade bilder på golvet och arrangera runt tills jag blir nöjd. Är det svårt att få överblick så brukar jag ställa mig på en pall och ta en mobilbild på “pusslet”, ibland är det lättare att avgöra om det ser bra ut på bild.

Därefter klipper jag ut pappersrektanglar i samma storlekar som tavlorna. Jag brukar skriva på varje papper vad tavlan föreställer för att inte blanda ihop dem. Sen märker jag ut var varje upphängningspunkt är – se till att de blir centrerade om det är en ståltrådsupphängning, så att de inte hänger snett. Jag tejpar sen upp alla papperstavlorna på rätt ställe på väggen (med washitejp, guds gåva till den med dåligt ögonmått), slår små spikhål i alla upphängningspunkterna och spikar sen enkelt upp krokarna på rätt ställe. Upp med tavlorna – klart!

Collage, Ygg & Lyng – Husligheter.se

Ett färdigt “kollage” för den som inte vill ha många spikhål i väggen, 349 kr, Ygg & Lyng. Foto: Pressbild Ygg & Lyng

Inspiration för tavelväggen hittar du till exempel på min Pinterestboard. Och vill du inte spika i väggarna så går det så klart att tejpa bilderna direkt på väggen med washitejp istället, jag gillar i så fall att hänga dem lite omlott. Norska märket Ygg & Lyng har dessutom färdiga kollage likt det ovan för den som inte vill riva i sina favoritmagasin.

Translation: Who doesn’t love a great gallery wall? Here’s how I do it.

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

6 kommentarer

///////////////
 1. Karin

  Tack för super bra tips! Håller just nu på att planera tavlor i ny lägenhet. Har du något att säga om vilken höjd man ska sätta tavlor på?

  0
  1. Maria/Husligheter

   Karin: Den här guiden är rätt bra för just höjder för tavlorna, tycker jag! http://www.gbf.se/vara-medlemmar/konstinramning/konsten-att-hanga-konst Dock är jag inte så noga själv, utan litar på ögonmåttet. Om du kan, be någon hålla upp tavlan åt dig och kolla på lite avstånd om det ser bra ut (eller tejpa upp en papperskopia och testa). I värsta fall får man korrigera lite i efterhand (det har hänt mig …), men eftersom det då bara handlar om ett par centimeter hit och dit så är det inte hela världen med ett extra hål i väggen – det döljs ju av tavlan. Och har man tur räcker det med att justera pianotråden på baksidan om det finns en sån. Lycka till!

   0
 2. Helena Lyth

  Bra, nu blev jag sugen på att äntligen få ändan ur. Våra tavlor står sedan 2 år i vårt “skämsrum”. Att börja spika i väggarna för att sen bli besviken och göra om med hålad vägg känns motigt. Vet inte vad som är värst – att ha nåt gapande hål i väggen eller att tavlorna står och dammar igen i ett hörn. Jo, nu vet jag vad som är värst; alternativ nr 2. Upp med tavlorna!!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Go go go Helena! Plötsligt händer det!

   0
 3. Karoline

  Hahaha, jag har bara spikat upp tavlor jag tycker om i en enda röra

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ah, men det är ju egentligen det härligaste, Karoline! Oängsligt och coolt!

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close