Det jag tycker är svårast med att försöka bli en miljömedveten konsument är att det är så svårt att veta vad som väger tyngst av alla parametrar. Är det materialet? Produktionen? Frakten? Användningen? Till exempel vet jag inte vad som är värst (eller bäst) – att bara köpa svenskodlade grönsaker, som förstås måste drivas upp i uppvärmda växthus vintertid, eller att köpa grönsaker som odlas ute i det fria i mer tropiska klimat, men som fraktas hit med supermiljöboven flygplanet? Det är ju i princip omöjligt att få full pott på exakt alla plan samtidigt, så nånstans måste man ju nästan alltid kompromissa. (Eller okej, att ta ett äpple från äppelträdet på tomten och äta det som det är kan nog klassas som väldigt, väldigt miljömedvetet – så länge man inte besprutat och konstgödslat trädet, vill säga.)

Jag är verkligen inget proffs, jag försöker gå på magkänsla och sunt förnuft så långt det är möjligt. Och när det kommer till design så känns det bra på många sätt att lyfta fram produkter som inte bara ritats av svenska formgivare utan också tillverkats på plats i Sverige. Inte bara för att åtminstone en flygfrakt försvinner, utan också för att det gör att hantverkskompetensen här hemma har en chans att överleva. Jag tror att ett land som tappat allt hantverkskunnande blir kulturellt fattigt, vi behöver kunna säga “Made in Sweden” om så mycket som möjligt. Både för jobbens och för kulturarvets skull. Miljöbiten är en välkommen bonus!

Närproducerat – Husligheter

 

1. Havsglas fina ampelvaser är munblåsta i Skåne. | 2. IKEAs serie Nornäs är tillverkad i Lycksele av norrländsk furu. IKEA kan förstås inte skryta med att tillverka alla sina produkter på hemmaplan, däremot kan de skryta med att vara 100 procent energioberoende i Norden tack vare tre egna vindkraft parker som producerar mer energi än koncernen konsumerar här. |  3. Svenskt tenns Estrid Ericson brann för svensk tillverkning, och än idag tillverkas så mycket som möjligt i Sverige. Som böjträstolarna – ett sant hantverk som bara två personer i Sverige kan! | 4. Boråstapeter har fortfarande fabrik i Borås där alla tapeter tillverkas. | 5. Ganska nya varumärket Skrå design gör bland annat bäddset för barn i 100% ekologisk bomull och tillverkar i Sverige.

Det fina är att både ny och anrik design, både stora och små varumärken, faktiskt fortfarande tillverkas här. Och även om det kanske är svårt att leta ny soffa enbart baserat på kravet att den ska vara svenskproducerad så är det ju inte fel att åtminstone försöka få svar på var det man köper är tillverkat. Inte minst för att det också betyder att de som arbetat med att producera soffan(/stolen/bäddsettet) också har bra arbetsvillkor, lön och miljö.

Uppdatering: Den första versionen av det här inlägget hade en mässingsljusstake från Skultuna med i kollaget, men tack vare uppmärksamma läsare fick jag lära mig både att mässing är dåligt för miljön och att Skultuna inte längre tillverkar utan bara gör viss slutfinish hemma i Skultuna. Tack för det, miljömåndag blir en lärorik resa för mig också!

Translation: Eco Monday! This time I write about trying to buy stuff that’s been produced as close to me as possible, to avoid unnecessary transportation. All these things are made in Sweden!

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

15 kommentarer

///////////////
 1. Anna

  Min milkövetenskapsstuderande bror lärde mig att ekologiskt slår (oekologiskt) närproducerat med hästlängder vad gäller (åtminstone) all typ av föda. Nedslående på ett sätt då en lång, lång frakt då tydligen är bättre än det som producerats i närliggande by i många fall, men bra att veta och bra att inte bli lurad av de otaliga närproducerat och svenskproducerat-skyltarna som är lätta att förväxla med eko-skyltar.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Anna: Tusen tack för info, även om det känns knasigt så är det ju skönt att ha något att gå efter när man handlar!
   Men hur är det då med ekologiska grönsaker som drivits upp i uppvärmda (energikrävande) växthus i Sverige eller ekologiska grönsaker som odlats utomhus i tropiska klimat och sen flugits hit? (Det var det jag menade, även om jag inte var så tydlig med att jag avsåg ekologiskt i båda fallen.)

   0
  2. Madeleine

   När det gäller svensk växthusuppvärmt ekologiskt vs tropiska diton odlas det mesta i växthus även där (googla tex spain green house så ser du bilder hur sjukt mycket det är). Under min studietid fick vi lära oss att ekologiskt och närproducerat är bäst, följt av importerat ekologiskt och sen närproducerat.

   0
   1. Maria/Husligheter

    Madeleine: Tack för den rangordningen, jättebra att veta! Och jo, jag vet ju att det odlas i växthus även utomlands förstås, mitt exempel handlade om det som INTE odlas i växthus där. Men då gav du mig ju svaret – så länge det importerade är ekologiskt så slår det alltså närprocerat icke-ekologiskt!

    0
 2. Weronica - Livingby W/Days & Weekends

  Jag håller med om att supporta det närtillverkade i största möjliga mån. Tyvärr tror jag inte att Skultuna längre tillhör de som har produktionen här. Viss montering sker här tror jag och designen såklart, men det mesta görs på annat håll. Samma med de klassiska svenska porslinsfabrikerna som Rörstrand och Höganäs. Så der gäller att försöka stödja de som fortfarande verkar här. Fin vecka!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Åh, är det så Weronica? Men så tråkigt i så fall! Jag läste på deras sajt att “The production in the factory in Skultuna is continuing in an unbroken line since the early 17th century”, men när jag läser igen så ser jag ju att det kan tolkas som att bara slutfinishen görs där. Attans – får kanske göra om kollaget!

   0
 3. Chatrine

  Vilket bra inlägg – särskilt för oss som ganska nyligen startat upp ett nytt svenskt möbelföretag. När vi startade företaget satte vi bla kriteriet att alla underleverantörer och partners ska finnas på cykelavstånd 🙂 Vår tanke var precis som du nämner att få med miljötänk och att faktiskt använda den kompetens som finns här. I dagsläget är vi ett rent familjeföretag men vi hoppas att vi kommer hitta extern kompetens vartefter vi växer.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Åh, cykelavstånd! Så underbart tänkt! Stort lycka till, ett företag som startas med så mycket hjärta hoppas jag verkligen hittar sin plats på marknaden!

   0
 4. Emma

  Så bra att du belyser denna problematiken! Det är så svårt att veta. Ibland frågar jag i matbutiken, men vanligtvis vet dom inte mer än konsumenten tyvärr.
  Och precis som du skriver så läggs ofta texter och prat fram så att det skall tolkas som miljövänligt. Tex är ju en bil som bara drar… ja, vad den nu drar, ändå inte bättre att köpa om det innebär att den behöver produceras. Jag kan ju ha helt fel, men som jag har förstått det så skall man hellre köra gammal bil som drar något mer än att en ny bil skall behöva tillverkas med allt vad den produktionen innebär.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Visst är det svårt? Det är just det där avvägandet hela tiden som gör mig tokig, hur ska man egentligen veta vad som är bäst? Egentligen kan jag tycka att bara man tänker ett varv extra innan man fattar ett beslut är man good enough, kanske undviker man nån miljöfälla då. Men att försöka fatta rätt beslut exakt hela tiden är nog omöjligt …

   0
 5. Hanna

  Hej!
  Mässing som skultuna står för är tyvärr inget bra då det förstör vår miljö och vår hälsa eftersom det innehåller bly.. :/

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för infon, Hanna! Det i kombination med att jag fick veta att Skultuna inte producerar allt i Skultuna fick mig att byta produkt!

   0
 6. Martin

  Kan också rekommendera Sandbergs tapetfabrik i Ulricehamn och Grimbergs möbelsnickeri i Skåne. Bi ska vara stolta över alla våra svenska producenter! 🙂

  0
 7. Helena Lyth

  Jag verkligen älskar dina miljömåndagar. Det varit information om ätbara miljöval länge och den som inte vet att närodlat och ekologiskt är ett bättre val måste nog ha bott under en sten senaste året. Men att göra samma val i sitt hem och garderob är inte lika vedertaget.

  Jag har nästan enkom Gustavsbergs porslin hemma och de är de enda som fortfarande producerar porslin i Sverige. En konstform som vi annars är väldigt kända för i Sverige. Design ja, men inte produktion.

  Ser fram emot alla kommande måndagar för detta är såååå bra!!

  Kram!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack Helena, jag älskar att skriva dem också även om jag är en rookie själv och både gör misstag och lär mig längs vägen. Det känns bra – bloggandet ska ju inte bara handla om att predika utan om ett utbyte mellan läsare och bloggare!

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close