Förra helgen bestämde jag mig för att inte lätta på plånboken under en hel vecka. Inga uteluncher, ingen chai latte på väg till jobbet, inga spontanköp på vägen hem från kontoret. Ett litet experiment, helt enkelt.

Nu råkade det bli betydligt enklare än jag trodde, eftersom ett visst välgörenhetsprojekt verkligen ockuperat varenda ledig sekund den senaste veckan. Men jag tycker ändå att det är ett bra miljöknep, eftersom man både spar pengar, lär sig att ta vara på det man har i kyl och frys och faktiskt inte konsumerar någonting på sju dagar. Bra för själen, för plånboken och för miljön alltså!

Så hur gick det för mig? Jodå, det gick strålande – tills min barndomsbästis ringde och ville spontanäta middag med mig i lördags eftersom hon var i stan. Vänner är viktigare än projekt, så jag bröt min fina svit av shoppingfria dagar för en otroligt mysig middagsdejt. Och så kompenserade jag med en extra köpfri dag idag istället.

No buy week - Husligheter

Ta hand om kläderna och se till att ha en garderob du inte lessnar på, så kan du fynda i dina egna lådor. Foto: Pressbild från Aiayu till vänster, outfiitbild från Mydubio.com till höger.

Så vad är mina tips för att lyckas (förutom att starta en biståndsorganisation då …)?

 1. Planera hela veckans middagar och storhandla ordentligt innan veckan börjar. Men utgå från vad du har redan!
 2. Laga större satser av alla rätter så att du har lunchlådor till dagen efter.
 3. Skjut på alla inköp. Jag lovar – allt går att lösa tillälligt. Du behöver inte springa ut och shoppa.

Sen tog jag hjälp från proffsen också! Journalisten (och superlöparen) Sofia Hedström lärde jag känna lite grann när jag jobbade på ELLE, och hon är betydligt mer hardcore än jag när det kommer till “no buy”-perioder. Hon köpte inget nytt till garderoben på ett helt år – ett projekt som ledde till boken Modemanifestet – de stilsmartas handbokJag bad om hennes bästa tips för att få ordning på garderoben utan att köpa nytt:

 1. “Få koll på vad du äger. Inventera garderoben och placera allt du äger i olika högar. Alla vardagsplagg som du inte burit de senaste två åren måste bort. Rensningen är brutal, men du kommer också återupptäcka massa bra grejer.”
 2. “Ta en bild på ditt största garderobsmisstag som du inte vill uppleva igen. Låt bilden fungera som en påminnelse om varför du måste lära dig att få koll på din garderob och din stil.”
 3. “Börja med en tre månader lång shoppingdetox. Det ger tillräckligt stor effekt eftersom du under tre månader blir av med dina dåliga vanor. Ett bra tips är att göra den med ett gäng vänner.”
 4. “Rör ingenting om du går in i butiker under din detox. Plagget tillhör nämligen dig känslomässigt när du tagit i dem. Svårare att stå emot helt enkelt.”
 5. “Utse en arvtagare. En kvinna på mitt gym gav mig 13 helt fantastiska vintageklänningar som hon inte använder längre. Ett bra sätt att hedra din garderob och göra någon glad.”

Så vad har jag lärt mig? Att man bränner väldigt mycket onödiga pengar på småköp hit och dit – en takeawaymugg här, en inredningstidning där. Att det känns väldigt skönt för själen att inte dra kontokortet i tid och otid. Att man blir lite mer kreativ när det kommer till aktiviteter med barnen när lekland och andra entréalternativ är off limits. Och att jag insett att detta utan problem är något jag skulle kunna göra en vecka varje månad – för att komma ur slentrianshoppingvanorna. Vilket både jag och miljön skulle tjäna på!

Translation: The weekend before last I decided to have a “no buy week” as a little anti-consumerism experiment. It turned out to be a piece of cake since I’ve been working with our refugee project day and night the past week, but I still wanted to blog about it since it’s a pretty good way to get rid of spending habits, appreciate what you have and be a little kinder to the environment for a while.

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

 

#Etiketter
miljömåndag

7 kommentarer

///////////////
 1. Chatrine

  Jag har ett annat tips för att skippa shopping – man kan starta ett möbelföretag. Särskilt ett där man tillverkar allt lokalt och bara använder massiva svenska råvaror (dvs dyra råvaror). Då blir det inte en spänn över till shopping under ett par år 🙂
  Men oj vad kul man har, tjoho

  0
  1. Maria/Husligheter

   Haha, underbart!

   0
 2. Lisa

  Men kultur måste väl få kosta? Museibesök tex? Hur är det hållbart att dra ner på kulturupplevelser? Förklara gärna! Jag shoppar gärna mindre men vill gärna ha kvar min lön som kulturarbetare

  0
  1. Maria/Husligheter

   Lisa, jag pratar naturligtvis inte om att aldrig mer uppleva kultur, självklart inte! Detta handlar ju om en enda vecka. Och kultur ska absolut få kosta, jag var nog otydlig. Det exemplet var enbart för att berätta att man bryter gamla vanor och kanske hittar nya aktiviteter som familj om man – för en veckas tid – lever på nollbudget. 🙂

   0
 3. Hilda

  Vilken bra utmaning! Jag hade verkligen velat prova men jag är så fruktansvärt dålig på att planera mat så skulle nog bli svårt! Men kan vara värt att testa i framtiden^^

  0
 4. Hanna

  Kan rekommendera kontot klasshat på Instagram för lite perspektiv på din shoppingfria vecka.

  0
 5. Anna

  Vilken spännande utmaning, det är som du skriver det blir väldigt många spontana utgifter på en vecka. Jag ska anta utmaningen inom kort!

  0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close