Så här såg det ut hemma hos mig förra året, när jag för första gången testade att odla ekollon:

Ekollon i ekollonvas och snapsglas – Husligheter

Foto: Maria Soxbo/Husligheter

Sen rullade tiden på, och vips hade jag de här långbenta skönheterna att pynta hemmet med:

Ekollon - ek- ekollonvas - Svenskt tenn – Husligheter

Sen mattades takten av betydligt, rotsystemen växte mer än eken, så att säga:

Ek - ekollon - ekollonvas – Husligheter

Och det var väl nånstans där jag insåg att det var dags att ge ekarna lite mer normala livsförhållanden, vilket jag nog gjorde i senaste laget faktiskt:

ek - low key- kruka – Husligheter

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter

Och nu? Nu står de i sina krukor i mitt köksfönster, men den senaste månaden har flera blad gulnat och några till och med fallit av. Så nu är jag nyfiken – fäller ekplantor sina blad på hösten även om de står inomhus och inte känner av att det blir kallare? Eller är det bara mina plantor som plötsligt inte mår så bra? Tipsa mig gärna!

Translation: From acorn to (mini) oak – this happened the past year.

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

 

8 kommentarer

///////////////
 1. Nini Tjäder

  Om de fäller blad eller inte har nog mer med mängden naturligt ljus att göra än med temperaturen skulle jag tro. Själv gav jag upp med mina ekplantor. Planterade dem i krukor i somras och krukorna fick stå ute. Men de såg inte pigga ut. Och blev fulare och fulare. Till slut gick de i soporna. I år tänker jag inte dra upp ekar. Koncentrerar mig på att övervintra vissa pelargoner istället och få fikonträdet att överleva vinterns ljusbrist.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ah, så kan det förstås vara! Får väl se om mina repar sig eller ej …

   0
 2. Villa Rosenborg

  Otroligt vackra bilder, en smart idé och tack för en inspirerande blogg.

  0
 3. Emma

  Otroligt härliga bilder!!! 🙂

  Ha en fin söndag.

  KRAM

  0
 4. Coco

  Ge inte upp. Flera av mina (som jag haft sen förra hösten) fällde sina blad och “dog”, men vips så återuppstod dem och har nu nya fina blad! Läste nånstans att det är tänkt att de ska tappa dem nu pga hur träden utanför fönstret beter sig, vilket låter helt logiskt, och att en då ska ställa dem svalt och mörkt för att sen ta fram igen på våren. Har dock ingen aning om vad mina har för sig som är helt glada precis nu 🙂 Tips! Testa att gro kastanjer sen också om du hittar såna med svans.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack Coco, ska testa svalt och mörkt och se om de överlever!

   0
 5. Ebba

  Jag ger mig på mitt tredje försök nu när jag plockade ett gäng ekollon för två veckor sedan. Förra året så planterade jag två små ekar som var jättefina, den ena glömde jag vattna och det dog (så pinsamt, jag har ju faktiskt gröna fingrar annars) och den andra fick någon slags “sjukdom” så bladen blev alldeles brunfläckiga med något slags grått “pulver” ovanpå. Försökte tvätta dem omsorgsfullt med en vatten och såpa-blandning men utan något direkt resultat. När den till slut tappade alla blad så tänkte jag bara att det berodde på “sjukdomen” så jag slängde den faktiskt, för den var inte speciellt fräsch.

  Hoppas dina kryar på sig och bara har gått in i höst-mode som alla andra träd utanför 🙂 Och hoppas på lite större lycka med mina, första gången jag provade gick inte alls bra så nu är det kanske trejde gången gillt tänker jag.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Skam den som ger sig! =)

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close