God morgon! Efter en totalt regndränkt helg då vi knappt lämnat huset har värmeljusen gjort entré på allvar hemma hos oss. Det blev ju aldrig ljust? Jag har läst på lite om ljus i allmänhet, och lärt mig att miljökloka konsumenter shoppar ljus av stearin – inte paraffin. Paraffin är nämligen dubbeltrubbel: det bidrar till växthuseffekten eftersom det är en restprodukt från utvinningen av olja och sotet som bildas när ljusen brinner är cancerogent.

Svanenmärkta värmeljus från Blomsterlandet – Husligheter

Foto: Pressbild Blomsterlandet

Stearin tillverkas av fett och är alltså från förnyelsebara källor. Fettet är antingen animaliskt (vilket förstås är ett no-no för de flesta veganer) eller vegetabiliskt (och här får man se upp lite med palmoljor, eftersom plantagerna tyvärr innebär skövling av regnskog – dock ska man inte glömma att plantagerna dessutom innebär försörjning för oerhört många familjer i utvecklingsländer). Stearinljus ska alltså helst vara miljömärkta, och Svanenmärkta värmeljus finns på åtminstone två ställen – Clas Ohlson och numera även Blomsterlandet. En annan bra grej att veta är att vita ljus är skonsammast mot miljön.
En annan sak att tänka på är förpackningen. Tyvärr har ett EU-beslut gjort det förbjudet att lämna metallkopparna från klassiska värmeljus i metallåtervinningen, eftersom de inte längre klassas som förpackningar. Ännu större anledning att välja glaskoppar, med andra ord!

Svanenmärkta värmeljus från Clas Ohlson – Husligheter

Foto: Pressbild Clas Ohlson

Sen finns det ljus av raps, soja och bivax – men där har jag inga egna erfarenheter att bidra med. Läs gärna hos kloka tjejerna bakom Think organic om fler alternativ på det temat. Jag måste för övrigt göra som just de gjort – citera Svanen.se:

“Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna.”

Ljus av bivax, Toast – Husligheter

Foto: Toast (Tack Weronica för tipset!)

Let’s mys – med gott samvete, right?

Translation: This is the season for candles and tealights – but choose the right ones for the sake of the environment and your own health! 

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

 

18 kommentarer

///////////////
 1. Ekenäsliv

  Så sant!!! Blockljus köper jag alltid i 100% sterin, men ska erkänna att jag köper värmeljus på ikea… Måste byta ut dem, har man en gång haft cancer vill man inte ha det igen ju:( Dax att bli medveten även på den punkten..
  Tack för dina fina tips!
  Kram Anna

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för att du läser! =D

   0
 2. Weronica - Living by W/Days and Weekends

  Jag vill så gärna tycka om värmeljusen i stearin – har testat ett antal varianter – nu senast de från Clas Ohlson – men det är svårt att få dem att fungera i praktiken. Jag fick en länk på bloggen om att de med stearin behöver mer syre – då är mitt problem logiskt. I många lyktor tycker jag nämligen att stearinvärmeljusen fladdrar med en liten låga för att sedan slockna. Numera tänder jag mest vanliga stearinljus och har dragit ner på värmeljusen.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ah, bra poäng förstås – jag tycker mina har funkat ok, men det kanske beror på att jag haft ganska öppna lyktor då?

   0
 3. Erica

  Tack för tipset! En annan sak som är viktig när det gäller värmeljus är att man återvinner behållaren. De som kommer i en liten metallkopp kan man lägga i metallåtervinningen (bara ta bort de små ljusresterna som alltid blir kvar). En liten kopp verkar kanske inte så mycket, men om man eldar upp 100-200 ljus på en säsong blir det ganska mycket metall… De från Clas Ohlson kan man säkert lämna i behållaren för hårdplast 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Bra poäng Erica, här skrev jag om värmeljus med glaskopp, dvs man återanvänder den snarare än återvinner, men jag håller helt med om att man naturligtvis ska ta hand om eventuellt skräp som blir när man köper ljus. Tyvärr är det så numera att metallkoppen inte får läggas i metallåtervinningen längre eftersom EU inte klassar det som förpackning, så desto större anledning att köpa i glaskopp: http://www.svd.se/stopp-for-varmeljus-i-atervinningen
   Men tack för påminnelsen, jag ska uppdatera inlägget! 🙂

   0
  2. Erica

   Oups, skrev lite för snabbt där och missade att behållarna från Clas Ohlson faktiskt var i glas :-I Ännu bättre och mer hållbart! 🙂

   0
 4. Andrea

  Hm, jag tycker inte riktigt att det hela går ihop vad gäller stearin med animaliskt fett och dess påstådda miljövänlighet. Jag förstår inte riktigt hur en industri som släpper ut mer klimatförstörande ämnen än hela transportindustrin tillsammans, kan vara miljövänlig? Förklara gärna hur du tänker där.

  Ha en fin dag! /Andrea

  0
  1. Maria/Husligheter

   Hej Andrea! Nu är jag inget klimatproffs, men jag tycker i princip alltid att det handlar om jämförelser. Väldigt få saker är helt perfekta ur miljösynpunkt, det vill säga att de inte frestar på miljön antingen under tillverkning, användning eller efter de är förbrukade. Alltså kan det finnas ett ganska dåligt, ett dåligt och ett mycket dåligt alternativ att välja på i vissa lägen, men inget som är helt optimalt.
   Så här valde jag att fokusera på paraffinet och hur vi alltid borde välja bort det, inte minst för att det tillverkas av restprodukter från fossila bränslen. Att i måste skära ner på köttkonsumtionen och äta mer vegetariskt eftersom boskapsuppfödningen är en sådan miljöbov har jag skrivit om tidigare, och dit hör förstås också restprodukterna från köttproduktionen. Men eftersom vi förmodligen alltid kommer att ha en viss köttproduktion, inte minst för att hålla betesmarker öppna och därmed den biologiska mångfalden vid liv, så tycker jag att det bästa är om vi tar vara på så mycket som möjligt av de djur som trots allt föds upp. Eftersom stearinljus är bättre än paraffinljus så känns det rimligt att ta med dem i inlägget, men jag tipsar också om vegetabiliska stearinljus för den som vill motverka köttindustrin i alla konsumtionsval. Det är svårt, kanske omöjligt, att vara perfekt, så jag siktar alltid på att välja det minst onda i alla lägen. I mina inlägg vill jag också berätta om de alternativ som finns, så att mina läsare får bilda sig en egen uppfattning om vad som är bäst.

   0
 5. Madeleine

  Jag blir så glad över att du skriver om det här. Ju mer som vet desto fler tar ett steg till en bättre miljö och hälsa. Senaste nytt i min umgängeskrets är lerljus. Man använder vanlig matolja till det så det håller hur länge som helst.

  0
 6. Nilla Tankebubblor

  Jag har precis hunnit att prova de ljusen från Clas Ohlson, och jag fortsätter med dem nu tror jag.

  0
 7. E

  Ett tips är att Åhléns (åtminstone i min stad) säljer samma Svanenmärkta ljuskoppar med refill! De ser likadana ut som de från Clas Ohlson som du tipsar om.
  Sedan finns ju så många naturtrogna el-ljus i stället för blockljus. Med uppladdningsbara batterier är det ett bra, hållbart och barn-/djurvänligt alternativ. 🙂

  0
 8. Elin

  Indiska säljer också ljus i stearin – både värmeljus refill & vanliga kronljus & blockljus!

  0
 9. Beatrice

  De refill-ljus i stearin jag köpt har haft plastkoppar och de är helt värdelösa. De spricker av värmen efter bara något ljus. Nu har jag satt ljusen i tomma koppar av aluminium och använder dem flera ggr. Kan jag hitta glaskoppar som är tillräckligt små för ljuslyktorna så byter jag dock :). Mest används dock vanliga kronljus i stearin i en metallstake. Minimal risk för brand och inga stumpar att ta hand om.

  0
 10. Camilla andersson

  Ett tips är de konstiga lerstenarna med veke i som man sen häller vanlig olja på, t.ex oliv eller raps! Det birde ju vara fantastiskt miljö- och hälsosmart. Hittade mina på Enskede bageri av alla ställen!

  0
 11. Mats Karlström

  Vi vill undvika animaliskt stearin och hittade en sida som säljer miljöcertifierat 100% vegetabiliskt stearin. Både värmeljus och blockljus som brinner fantastiskt.
  Bara ett tips
  http://www.thefriendlyhome.se

  0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close