Idag är det Black Friday och i dessa tider måste jag säga att denna hysteriska shoppinguppmaning faktiskt känns rätt osmaklig, även om jag förstår att det för många innebär en chans att kanske äntligen ha råd med saker man önskat sig länge eller möjlighet att faktiskt kunna köpa julklappar till sina barn. Men om man bortser från det, och bara tänker på oss som faktiskt bara lockas av fyndchansen, så är det ju ett faktum att vi konsumerar för mycket redan som det är och att det just nu dessutom pågår en flyktingkatastrof där varje krona vi kan avvara räknas.

Därför vill jag ge en extra eloge till företag som inte tagit chansen att kränga extra mycket utan istället vinklar Black Friday till något mer medvetet, modernt och genomtänkt. Som Nordic Design Collective som ger 15% av dagens intäkter till UNHCR eller som Lapland Ecostore och Ekoleko som skänker 10% av dagens intäkter till Rädda barnen. Det blir inte billigare för oss, men vi kan köpa julklappar och göra något gott samtidigt.

Sen är det ju snart 1 december, vilket innebär paketkalendrar! Och här ska sägas att jag ÄLSKADE paketkalendrar när jag var liten. Mamma gjorde alltid en åt mig, och jag och en kompis gjorde dessutom varsin åt varandra. Många onödiga småpryttlar alltså, men det var ju mer spänningen som var grejen och därför tror jag faktiskt att denna idé skulle kunna funka precis lika bra!

Adventskalender av kopparrör – Husligheter

Foto: Growingspaces.net

Denna superstylish paketkalender består av små kopparrör med ett ihopvikt papper i. Vad papperet i sin tur innebär väljer man ju själv, men jag skulle kunna tänka mig att det till exempel är en aktivitet (“åka pulka med mamma”, “gå på kafé med pappa”) eller en utmaning (“Kan du hitta 5 saker som börjar på G?”). Att kalendern dessutom är så fin att den blir ett julpynt i sig är ju en välkommen bonus! Jag gissar också att denna går rätt snabbt att göra i helgen om man är ute lite i sista minuten. Ett besök på byggvaruhuset och papper och penna så är den klar.

Adventskalender av kopparrör – Husligheter

I år kör jag adventssöndagkalender, det vill säga Tilda och Alfred får varsitt litet paket varje söndag fram till jul. Med något litet pyssel att sysselsätta sig med och en Pixibok till exempel. Inte alls nödvändigt, men väldigt mysigt. Men till nästa år ska jag fundera på att göra en sån här. Instruktionerna hittar du här!

Translation: I really don’t like the Black Friday thing, especially not now when so many people don’t even have a roof over their heads. So kudos to the webshops that are donating a percentage of all their sales to charity! Also, here’s a great calendar with acitivities instead of unnecessary things to make for your kids. I’ll save this idea for next year! 

_______________________________________________________________________

Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där!

4 kommentarer

///////////////
 1. Madeleine

  Vilket bra tips. Naturskyddsföreningen har gjort en fin aktivitetskalender med att njuta av. I stilrent svart-vit.

  0
 2. Emely

  Men vilken fin kalender! Kanske ska göra en till sambon: “3-rätter”, “massage”, “skjuts till träningen”….: )

  0
  1. Maria/Husligheter

   Emely: Strålande idé! Eller ännu bättre – önska dig en! =)

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close