Inför förra nyårsafton så bestämde jag mig för att inte fatta ett stort och svårhållet nyårslöfte, utan att lista många små istället. Ikväll tänkte jag sammanfatta dem alla och hur det gick med dem i ett eget inlägg (om någon nu är nyfiken på om jag verkligen har åkt skridskor och druckit champagne till lunchen i år …), men det som hade med miljön att göra hamnar förstås här!

Nyårslöfte #3
Under 2015 ska jag leva grönare på minst 5 olika sätt.

Så hur gick det med det? Jodå!

Nordic Green Energy – husligheter

Bilder från Nordic Green Energys hemsida.

1. Vi bytte till grön el hemma. Just nu har vi el från Nordic Green Energy, vars el kommer från vatten- och vindkraft och är märkt med Bra Miljöval. Vill du byta till grön el själv? Ett bra sätt är att gå via Kundkraft som förhandlar fram bra priser hos elbolagen genom sina medlemmar. Numera har de bara grön el, hurra!

Vegetariska recept (foto: Pinch of yum) – Husligheter

Foto: Pinchofyum.com via Elsa.elle.se

2. Vi äter mer vegetariskt. MYCKET mer vegetariskt. Från att ha ätit kött eller fisk i princip varje dag äter hela familjen nu vegetariskt flera gånger i veckan. Vi kan absolut bli ännu bättre, men många bäckar små! Jag hoppas kunna bjuda på lite recept i bloggen nästa år, när ljuset återvänder så att man slipper plåta middagsmaten i beckmörker …  Tills vidare måste jag tipsa om Elsa Billgrens blogg som ofta bjuder på inspirerande recept hon själv hittat online. Som här!

Maria Åkerberg – Husligheter

3. Jag har rensat i mitt badrumsskåp och numera är nästan all min hudvård och hårvård ekologisk. Jag har några produkter jag fortfarande letar ersättare till (en bra hårspray, anyone?), men jag har kommit långt under det här året.

Tygpåse – Husligheter

Foto: Maria Soxbo/Husligheter

4. Jag tackar nej till så många plastpåsar jag kan. Här ska erkännas att jag inte är 100-procentig på något vis, men jag försöker att tacka nej alla de gånger jag kan. Ofta tackar jag nej varpå expediten ändå när jag betalat reflexmässigt tar fram en plastpåse till mig så att jag måste tacka nej ännu en gång – vilket visar hur sällan gemene man faktiskt ber att få slippa påsen. Här finns en jätteinsats att göra för oss konsumenter! Målet är att få alla butiker att fråga om man behöver en påse – och helst få svaret “nej tack” förstås. Är ni med mig?

 

Nix till adresserad reklam – Husligheter

5. Den sista grejen gjorde jag faktiskt för bara några veckor sedan. Via supertipsiga bloggen Ekopappan hittade jag detta inlägg, om hur man slipper adresserad reklam (och inte bara det som “Ingen reklam, tack”-skylten motar i grind). Tre enkla knep som gör stor skillnad – in och fixa ni också!

Så vad händer under 2016 då? Jo, jag behåller samma löfte även nästa år. Vi får väl se vad jag lyckas med i slutänden, men som målsättning står bland annat:

 • Äta ännu mer vegetariskt.
 • Undvika ännu fler plastpåsar.
 • Byta ut smink och städprodukter mot bättre alternativ.
 • Minska matsvinnet. (Lagom lätt med småbarn hemma, men trägen vinner!)
Vad har ni för miljövänliga målsättningar nästa år? Kommentera gärna nedan så kan vi inspirera varandra! Jag samlar alla era idéer i ett miljömåndagsinlägg i början av nästa år, så får alla en fin och peppig checklista att bocka av!

Translation: One of my resolutions from New Year’s Eve last year was to find at least five ways to go greener. I did it, and I’ll keep this promise for 2016 as well. What’s your green goals for next year?

 

19 kommentarer

///////////////
 1. Mia

  Jättebra tips! Hoppas många tar till sig detta och kanske dessutom slutar att flyga inrikes. Stort tack för din blogg!!

  0
 2. Johanna

  Vilken inspiration! Tycker du har lyckats riktigt bra med att göra förändringar. Jag ska absolut ta efter det nyårslöftet. Ska dessutom börja på en ny arbetsplats där miljö är i största fokus så det kan nog göra löftet lite enklare att hålla 🙂

  0
 3. Anna

  Ett bra löfte kan också va att se över var man har sina sparpengar. Tex om ditt pensionssparande är placerat i hållbara fonder.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Jättebra tips, tack!!

   0
 4. Carina

  Toppenbra tips det där med reklamen, nu har jag fyllt i o hoppas det kickar in snabbt, är så trött på allt skräp som kommer i brevlådan! Tack!

  0
 5. Elin

  Bra tips och tankar!

  Mitt förslag är att fundera kring varför man har bil. (För de som har givetvis) Åk kollektivt, cykla, gå eller när behovet av bil finns – hyr och gå med i bilpool! Enkelt, smidigt och så bra för miljön. Väldigt 2016!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Så sant! Vi HAR bil tyvärr, pga skiftjobbande make, behov av att kunna storhandla, två små barn och sommarhus på kollektivtrafikshopplösa Gotland. Men den går på etanol i alla fall!

   0
 6. Madeleine

  Fina nyårslöften. Jag har tänkt igenom och jag vill kemikaliebanta ännu mer hemma. Jag måste köpa ny säng och då tänkte jag satsa på giftfri madrass, kuddar och täcken så att sovrummet blir helt giftfritt. Sen måste köket målas om så det blir med linoljefärg har jag bestämt.

  Ett till nyårslöfte är att odla än mer av min egen mat. Blir mitt fjärde år som odlare och jag vill vara självförsörjandeå åtminstone på potatis och morötter.

  Sen är det att hitta en miljövänlig frisyr. Funderar på att henna håret men vill inte ha rött alls. Men nåt annat än mitt råttfärgade naturliga.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Åh, du verkar göra massor – tack för inspirationen! Jag är för övrigt på väg tillbaka till min naturliga hårfärg (råtta) och det känns faktiskt betydligt bättre än jag trodde! Värt att testa?

   0
 7. BackstageiMammalivet

  Åh, vilken bra ide! Så inspirerande! Sen ungefär ett år äter jag vegetarisk + fisk men inför 2016 ska jag försöka minska på ost, mjölk etc och äta mer vegansk. Finna fler veganrecept/vegorecept som mitt barn äter.

  Byta ut smink, parfym, hudkräm får vara med på min lista med. Minska på matsvinnet! Minska på sopor i allmänt.

  Lära mitt barn mer om återvinning a la förskolans grön flagg.

  Så inspirerad! Tack!

  0
 8. Nina

  Bra tips! Har fixat alla punkter från EkoPappans blogg. Ska försöka mig på mer av dina tips också!

  0
 9. Lina

  Jag delar gärna med mig av mina vardagstips för att leva mer miljövänligt.
  – Det som har potential att göra mest skillnad är att säga nej till flyg så mycket det går. Inga inrikesresor med flyg är regel! Tänk också på semestermål – 2016 är året då jag ska försöka att inte flyga alls. I år blir det Sverigesemester eller tågluff i Europa (har gjort det förut och det är en hit). För er som inte kan vara utan en utlandssemester tänk på flygdistansen för att minska de ekologiska fotavtrycken. Det är orimligt att en resa till Dominikanska ska vara mer prisvärd än en resa till Europa så att man frestas att åka längre.
  – Minska konsumtionen, ha en väntelista för habegär och utvärdera efter en viss tid om produkten fortfarande är intressant.
  – Beställ matvarorna på internet så att du slipper ta bilen. Smidigt!
  – Skapa en bra basgarderob med många möjliga kombinationer av samma plagg så går klädkonsumtionen ner.
  – I de fall du inte är vegetarian tänk på var köttet och fisken kommer ifrån. Bara fisk från hållbara bestånd! Se WWF:s guide.
  – Inga parafinljus, bara svanenmärkt stearin!

  Några små vardagstips som gör stor skillnad.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för bra tips!

   0
 10. Louise

  Tips på jättebra ekologiskt hårspray. Purerené organic haircare lime blossom finishing spray. Doftar gott och ger stadga men är samtidigt lätt. Jag köpte det hos min ekofrisör på Hårsvallet i Stockholm, men borde finnas på nätet också.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Åh! TACK! Ska verkligen testa!

   0
 11. Alexandra

  Superbra inlägg. Jag försöker själv bli mer miljömedveten men ibland är det svårt att veta var man an göra mer. Nu har jag fått lite tips 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Vad roligt att höra! Lycka till med dina gröna ambitioner! 😀

   0
 12. Nora

  Superbra tips! Följer många av dessa tips idag men i år får jag och min sambo vårt första barn, så mitt mål är helt enkelt att försöka ge ungen en så miljömedveten start på livet som möjligt. Så mitt tips blir att se över barnens vardag – köpa ekologisk hudvård även till dem, plastbanta gällande leksaker och heminredning osv osv.

  0
 13. Pernilla

  Hej, väldigt bra tips!
  Jag ska tänka extra mycket på att tacka nej till plastpåsar , ta med en extra tygkasse i stället. Mycket mycket bättre. Till mataffären brukar jag ta med stora tyg- eller pappåsar dom man kan återanvända . Äta mer vegetariskt / ekologiskt kött samt ekologisk mjölk. Som hjälper i längs loppet både människor och djur.

  0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close