Once you go linnelakan, you never go back? Åtminstone verkar det gälla mig, jag har svårt att tänka mig att byta till något annat faktiskt. Snyggt, avsiktligt skrynkligt och galet skönt – varför välja något annat? Att det dessutom bedöms vara ett mindre miljöbelastande alternativ än bomull eftersom linet kan odlas år efter år och varken kräver gödningsmedel eller bekämpningsmedel är ju ett härligt plus i kanten. (Och med tanke på det undrar jag vad som egentligen fattas för att utbudet av ekologiskt odlat lin ska växa? Nån som vet?)

Jag behöver utöka vårt sängklädesförråd en aning och efter diverse googlande kom jag på att jag skulle låta er ta del av mina 10 favoriter. Själv ska jag försöka bestämma mig för väggfärg i sovrummet innan jag slår till, men någon av er kanske har målat färdigt?

Linnelakan – Dirty linen – Husligheter

Svenska Dirty Linen skapade uppståndelse med sina rätt utmanande kampanjbilder, men trots namnet snackar vi supermjuka sängkläder in fina kvaliteter. Pris: 2 695 kr/enkelsäng.

Linnelakan – Secret Maison – Husligheter

Lyxiga, franska Secret Maisons linnesängkläder finns i nio färger och har fina detaljer som de små knutarna. Smakar det så kostar det, men fint att önska sig i present om man fyller jämt kanske? Pris: Cirka 2 215 kr/enkelsäng (+ frakt).

Linnelakan – Lovely linen – Husligheter

Lovely Linen by Kardelen verkar annonsera i alla inredningstidningar, jag ser deras superfina kampanjbilder precis överallt. Jag har aldrig klämt på lakanen live, men strukturen ser fantastisk ut. Pris: 1 988 kr/enkelsäng.

Linnelakan – Norrgavel – Husligheter

Norrgavel är en tidlös favorit och infärgningen av deras linnelakan är GOTS-certifierad – vilket jag nu lärt mig innebär att de faktiskt är ekologiska även om det inte står utskrivet i texten. Pris: 1 595 kr/enkelsäng.

Linnelakan – Lin living – Husligheter

Lin living är svenskt, och satsar precis som namnet antyder på just linnesängkläder. En rad färger finns att välja på, och de naturfärgade (längst till höger) är faktiskt även ekologiska – vilket ger plus i kanten. Pris: 1 450 kr/enkelsäng.

Linnelakan och linnesängkläder – Cultiver – Husligheter

Australiensiska Cultiver ser väldigt lovande ut och har internationell frakt. Vill man inte köpa hela bäddset här finns också enbart örngott i många färger för en sån där maffig hotellbäddning med ett hav av kuddar. Pris: Cirka 1 175 kr/enkelsäng (+ frakt).

Linnelakan – Etsy – Husligheter

På Etsy kan man också hitta sängkläder i linne, säljaren LinenTalesinBed är baserad i Litauen och har väldigt fina färger på sina bäddset. Pris: 1 135 kr/enkelsäng (+ frakt).

Linnelakan och linnesängkläder – Ellos – Husligheter

Ellos kallar sina linnebäddset för Elmira och de finns i fyra färger. Dessutom finns sängkappor, sänghimlar, kuddfodral och överkast för den som vill gå all in. Pris: 1 099 kr/enkelsäng.

Linnelakan och linnesängkläder – H&M Home – Husligheter

H&M Homes fina budgetvariant har jag hemma, och i vår har bäddseten kommit i två nya färger. Sugen på det ljust turkosa! Pris: 699 kr/enkelsäng.

IKEAs Linblomma är de billigaste jag hittat, och finns i två färger (dock inte grått som på bilden, kanske på gång?). Pris: 499 kr/enkelsäng.

Läsarnas linnetips:
Hemtex har linnebäddset i begränsad upplaga, pris 999 kr/enkelsäng.
Åhléns har också linnelakan till bra pris, pris 699 kr/enkelsäng.
Himla lyckades jag helt glömma bort, pris 2 139 kr/enkelsäng.

Bra saker att tänka på när det gäller linne

– Linne krymper alltid lite, räkna med 5–7 procent. Bra att veta om man köper knasiga mått från utländska märken, hellre lite för stort än för smått!
– Tvätta gärna i 60 grader, men aldrig varmare än 80 grader.
– Torktumla helst inte linne, då fibrerna blir skörare. (Men ja, ibland kräver livspusslet att det inte hänger sängkläder i hela huset. Jag torktumlar mina …)
– Ett proffstips är att blötlägga sina linnelakan en halvtimme innan de tvättas första gången, så ska de bli mer lättskötta sedan. Jag har aldrig provat – någon som har?
Update: Åsikterna verkar gå isär ang tumling, H&M Home rekommenderar det till och med. Man gör som man vill alltså (eller följer tvättråden på just sina lakan).

Translation: I’m looking for bedlinen in linen and trying to decide which ones to choose …

37 kommentarer

///////////////
 1. Ellen

  Hej! Du glömde Himlas påslakan i linne. Ska vara bra kvalitet har jag hört. Väldigt fina färger.

  H&M rekommenderar just att torktumla sängkläderna för att behålla mjukheten? Då är frågan, om man inte har tillgång på torktumlare är det som att sova på sandpapper då? Blir det stenhårt? Är sugen på linnelakan men har aldrig provat.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ellen: Ah, intressant! Nej, åtminstone H&M Home-modellen är inte som sandpapper från start (otumlade), så jag skulle inte tro att de är det om de får självtorka heller (särskilt inte eftersom jag ju läst att linne ej ska torktumlas). Men det är klart, precis som jeans och andra kläder som blir blöta och sen torkar så blir de ju inte lika mjuka som tumlade lakan.

   0
 2. Lisa

  Men jag trodde att man skulle torktumla linne för att de ska hålla sig mjuka? Om inte så blir jag glad, för vi har ingen torktumlare utan hos oss hänger det tvätt :). Annars gillar jag Percale. Har du någon koll på det? Vill inte ha bomull som drar åt sig ludd.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Lisa: Det verkar råda olika åsikter om det – vilket är bra för då kan jag fortsätta tumla mina med gott samvete! 🙂 Bomullspercale är också skönt, det håller jag med om, men jag föredrar helt klart linne.

   0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för tipset, jag kanske ska utöka listan!

   0
 3. Linda

  Testa Hemtex linnelaka, de är fantastiska och till ett bra pris. Kan jag varmt rekommendera 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för tipset, Linda! Jag får göra tillägg till listan – helt klart!

   0
  2. Malin

   Köpte Hemtex men måste tyvärr säga att jag är besviken. De sticks och täcket glider ur ett par decimeter efter en natt 🙁 Snopen, har ju hört så många som älskar linnelakan men förstår inte tjusningen än. Kanske blir de mjukare om man tumlar dem?

   1+
   1. Maria/Husligheter

    Allt kan ju inte passa alla, i och för sig? Du kanske inte är en linneperson, helt enkelt? 🙂 Jobbigt när täcket glider ur – jag kan tycka att det alltid ska finnas ett par knappar nertill på påslakan!

    0
    1. Marion Mattsson

     Jag har sytt i små öglor av kantband på insidan av mitt lakan. 1 i varje hörn, två till per långsida och ett mitt i övre kanten. I mitt täcke har jag sytt i band som jag sen knyter fast i lakanets öglor. I öppningen finns knappar, så där behövs inget extra. Det är lite att pyssla vid lakansbyte, men sen sitter täcket perfekt i lakanet!

     2+
     1. Maria/Husligheter

      Ah, smart! Bra tips!

      0
  3. Malin

   Nä, visst kan det vara så att det bara inte passar mig

   1+
 4. Moa

  Men gots är ekologiskt! Global organic textile standard. Så gots är både eko och giftfri färg = dubbelt bra!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Men så bra att du lärde mig detta, Moa! Jag har varit förvirrad kring detta länge – just eftersom jag inte hittar märkningen “ekologisk” i produkttexter kring linnesängkläder någonstans medan man däremot läser om ekologisk bomull överallt. Däremot hittar jag ju GOTS ibland. Lite synd att man tar för givet att alla vet vad det innebär istället för att förtydliga och berätta att det är ekologiskt, kan jag tycka?

   0
 5. Louise

  Jag har vekligen föröka uppskatta linnesängkläder…men det går verkligen trots olika märken och följer skötselråd osv.
  Ett liknande inlägg med bomull skulle vara roligt tycker jag.
  Kram

  0
  1. Maria/Husligheter

   Hej Louise, det kanske kommer – men eftersom jag själv övergått i princip helt till linne så känns det lite bakvänt att lista bomullssängkläder om jag egentligen inte rekommenderar dem, om du förstår hur jag menar. =) Däremot kommer jag garanterat att tipsa om snygga bäddset även i bomull ibland, jag kan ju också längta efter mönstrat i större utsträckning även om det alltid slutar med linnelakan ändå …

   0
 6. Josefin

  Tack för så himla bra tips på precis just det jag är på jakt efter för tillfället! Hälsningar en ganska ny men redan trogen bloggläsare

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack för att du läser! 😀

   0
 7. Therése

  Vi har Ikeas i grått 🙂 Finns i butik men inte på hemsidan av någon anledning.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ah, då så! Tyckte väl att det var konstigt att de släppte bilder med det grå bäddsetet om det inte gick att köpa! 🙂

   0
 8. Kajsa

  Fantastiskt fint och skönt tycker jag. Lin living är min favorit!

  0
  1. Charlotta

   Vi har från Lin Living till vår dotter, upplever att påslakanet är lite stort för täcket, vad tycker du? Eller kan vi har ett mindre täcke än standard? Har dock inte tänkt på det med andra sängkläder.

   0
   1. Maria/Husligheter

    Jag har inte testat Lin Living själv, så jag vet faktiskt inte. Men hör av dig till dem och fråga! =)

    0
 9. Annika

  Cellbes har fina linnepåslakan till dubbelsäng för 599kr (finns även ekologiska lakan) 🙂

  0
 10. Maria Starborg

  Blötlägg allt linne före första tvätt. Har man möjlighet lägg det helt slätt, annars lätt vikt i ett badkar eller på ett duschgolv. Kallt vatten en halvtimme räcker. För lång blötläggning som flera timmar orsakar skador istället.
  Torktumlar man försvinner många fibrer i processen. Det är en fråga om tycke och smak, hållbarhet och ekonomi.
  Linnelakan är bra för den som är sängliggande, om lakanet är slätt och sträckt. Det orsakar inga liggsår som bomull gör.

  1+
 11. kajsa

  Älskar linne! Angående Dirty Linen är det tyvärr deras percale som ligger på 1 595:-, linnet kostar 2195:- för enkelsäng och då ingår tyvärr inte örngott heller. De går på 495:- styck..

  0
  1. Maria/Husligheter

   Oj Kajsa, då kollade jag slarvigt – tack för info!

   0
 12. Mirja

  Hittade linnepåslakan+örngott i ljusrosa (fanns vitt,blått grått) på gekås för 445kr.

  0
 13. Charlotta

  Hej,
  vi har nu slitit ut våra bomullssängkläder och skall uppdatera till linne, håller på att undersöka om det skiljer något i kvalite. Vi köper sängkläder typ vart 10e år så därav är kvaliten avgörande!
  Vilka märken har ni testat?
  Hur håller färgerna?
  Blir det nopprigt?

  Vi har hunnit köpa ett ljusrosa från Lin Living som vi tycker är helt fantastiskt i kvaliten än sålänge, något “kort” dubbelvik till kuddfodralet (har kanske lite tjock kudde) och tycker att själva överkastet är lite långt till täcket, så det blir tyg över, men har återkopplat och de håller på att uppdaterar modellen, skall dessutom bli knytband vid öppningarna i kommande modeller.
  Valet föll på lin Living då denna färg var helt oemotståndlig!

  Nu när vi skall köpa till resterande familj så vill jag bara vara säker på att välja rätt.

  0
 14. Sandra

  Hej! Är det någon som vet något om Kosta Linnewäfveri? Dom har ofta utförsäljning (precis som Himla i Stockholm) och undrade om det var för att dom inte var tillräckligt bra. Kostar ca 1299:- per set (enkel)

  0
 15. Frida

  Hej!
  Jag köpte HM home varianten för någon dag sedan eftersom det kändes ljuvligt mjukt i butik. Efter första och andra tvätt tycker jag tyvärr att det sticks (har följt HM:s tvättråd). Känner mig lurad på kvalitén då påslakanet jag kände på i butik är något helt annat än jag har hemma. Vad göra?

  0
  1. Maria/Husligheter

   Hej Frida, i så fall tycker jag helt klart att du ska reklamera!

   0
 16. Anna

  Köpte från ikea och upplever att de “sticks”, som även några andra tidigare har nämnt. Är det vanligt eller beror det på kvalitén?

  0
  1. Maria/Husligheter

   De är ju strävare än bomull och jag kan tänka mig att man är olika känslig för det, men jag har aldrig upplevt linnelakan som sticks. Har dock aldrig testat just IKEAs.

   0
 17. Anette

  Har påslakan från Hemtex i linne o de är jättesköna. Köpte från ikea i linne o bomulls blandning o de var väldigt stickiga!

  0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close