Jo, förvisso är det enklare för mig som inte dricker kaffe att lyfta frågan om kaffekapslar, men med tanke på att jag är i total minoritet i detta kaffeälskande land så känns det ändå vettigt att skriva om det. Jag fick nämligen så sent som idag lära mig att det i kapslarna oftast ligger 6 gram kaffe, och bara förpackningen väger 3 gram. Det är som att vi skulle köpa ett kilo bananer i en plastpåse som bara den vägde 500 gram – inte så rimligt?

De två största kapseltillverkarna säljer tillsammans 15 miljarder kaffekapslar om året, och långt, långt ifrån alla återvinns. I Sverige dricker vi 3,2 koppar kaffe var om dagen, ju fler koppar av dessa som inte kräver en egen förpackning desto bättre förstås. (Källa: KIT)Sjöstrand kaffemaskin – Husligheter

Det finns en kaffemaskin som skiljer sig från mängden, och det är svenska Sjöstrand. De har nämligen via ett schweiziskt företag satsat på biologiskt nedbrytbara kapslar, vilket gör det möjligt att lägga kapslarna i komposten eller matavfallspåsen – på 180 dagar har kapseln brutits ner på snällast möjliga sätt. Jämför det med en aluminiumkapsel som tar 150–200 år på sig att försvinna om den hamnar i naturen, eller en plastkapsel som tar mer än 500 år …

Jag är lite kluven till att rekommendera den ändå eftersom det trots allt handlar om en förpackning per kopp kaffe och att minska antalet förpackningar överlag är ju det allra bästa. Samtidigt kanske en liten biologisk nedbrytbar förpackning per kopp är bättre än en stor plastpåse för bryggkaffet som kräver mer energi både att produceras och återvinnas? Som vanligt får jag lägga in en brasklapp om att jag inte är proffs utan går mycket på magkänslan, och det gläder mig ändå att det finns ett svenskt alternativ som tänkt så mycket på miljön det bara går. Har ni kloka tankar kring detta – bidra gärna!

Om du redan har en kapselmaskin hemma och vill fortsätta att använda den finns det saker du kan göra för att minska miljöpåverkan:
– Nespressokapslar får läggas i metallåtervinningen.
– Tassimos plastkapslar kan återvinnas genom TerraCycle, läs mer här. (Väldigt få av Tassimodrickarna gör detta, så sprid gärna budskapet!)
– Dolce Gusto-kapslarna är krångliga att återvinna, men ska gå att lämna in i några Elgigantenbutiker. Kontakta Nestlé för mer information!
– Löfbergs Lila-kapslar går ej att återvinna, utan plastkapseln läggs i hushållssoporna. (Mitt tips: Byt märke, eller hitta ett annat sätt att göra kaffe på …)

Translation: Coffee capsules are a big threat to the environment. Swedish brand Sjöstrand sells biodegradable capsules that will disappear naturally in 180 days.

 

11 kommentarer

///////////////
 1. Karin Stjärnkvist

  Jag klagade för någon vecka sedan över att jag inte kunde öppna din blogg! Utan att förstå varför och utan att ha gjort någonting, kan jag nu läsa den igen! Jag har saknat den så och är glad över den inspiration du ger! Tack!

  0
  1. Maria/Husligheter

   Jamen toppen! Jag fick höra att problemet skulle vara löst idag, så glad att det verkar stämma!

   0
 2. Erica

  Så bra att kapslarna passar Nespresso-maskinen också 🙂 Då slipper jag köpa ny maskin… Tack för tipset, då kan jag snart njuta morgonkaffet med lite bättre samvete 🙂

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ja precis, det ska funka! Jag hörde något rykte om att Nespresso skulle göra om sina maskiner för att andra märkens kapslar inte skulle passa, men jag vet inte om de verkligen agerade på den (väldigt märkliga) impulsen. Och har du en maskin redan så lär den ju ha samma mått. 🙂

   0
  2. Eva Stenström

   Det är fortfarande orimligt mycket emballage för en kopp kaffe, Erica:)
   Kaffepress är minst lika gott och kräver bara en ytterst liten insats i form av rengöring:)

   0
 3. Britta

  Toppen med en miljövänlig kaffe-kapsel-maskin! Jag har retat mig länge på detta fenomen med kaffekapslar och tänker väl när jag läser ditt blogginlägg att varför lägga 2500:- på en maksin som kräver kapslar när du kan köpa en fantastisk Bialetti moccakanna för spisen (funkar på induktion) för en femhundring och få det godaste kaffe (på kort tid) utan extra förpackningar. Det är illa nog med alla icke-organiska kaffeodlingar. Jag kan inte läsa någonstans på Sjöstrands hemsida om att de köper eko-kaffe till sin miljövänliga kapslar. Jag är ledsen för gnället här på din blogg men jag går igång på alla cylindrar med denna kaffe-kapsel-debatt.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Bara bra att du reagerar så klart, Britta! Jag dricker ju som sagt inte kaffe själv, vi har faktiskt ägt en Nespressomaskin som vi fått i present men den står sedan något år tillbaka nere i förrådet just för att den aldrig användes. Jag håller helt med om att det är bättre att fixa kaffet på annat sätt, men OM man nu inte kan motstå kapselenkelheten så är det ju bra att veta att det faktiskt finns komposterbara kapslar.

   0
 4. Stella i Rom

  Här i Italien kan man lämna de begagnade Nespressokapslarna i deras affärer. Aluminiumet återanvänds och kaffesumpen komposteras för att med tiden användas som gödning vid risodlingar som drivs av frivilligorganisationer.

  0
 5. Victor

  Super bra, beställde och leveransen var snabb och kaffet väldigt gott dessutom, kan varmt rekommenderas!

  0
 6. fk

  Några faktafel i ditt inlägg, Sjöstrand har varken tagit fram eller producerar de kapslar du refererar till. Det är ett schweiziskt bolag som heter Ethical Coffee Company som gjort detta, Sjöstrand säljer bara vidare deras kapslar.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Tack, korrigerat!

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close