Nej, vi ska inte renovera köket i år. Däremot försöker jag vara lite framförhållningssmart nu när vi lägger om hela golvet, så att vi inte måste riva upp det helt och hållet om ett eller två år när det väl är dags. Därför köksplaneringssurfar jag hejvilt just nu, och en sak är säker – det har hänt saker på köksinredningsfronten sedan jag senast renoverade ett kök för snart tio år sedan! Här kommer några grymt smarta idéer som jag spar ner i köksmappen så länge:

 

Extra djup köksbänk (Fastighetsbyrån) – Husligheter

Extra djup köksbänk (Fastighetsbyrån) – Husligheter

1. Gör köksbänken extra djup

Vårt största dilemma i en kommande köksrenovering är att om vi vill vända på köket (vilket vi – eller okej, jag – vill) så försvinner väggytan där kökets enda element sitter idag. Jag diskuterade detta bryderi med vår byggledare och ett av hans förslag var att låta elementet sitta kvar och istället göra köksbänken extra djup med ventilationsgaller i en ränna längst in för att släppa upp värmen. (Okej, det var visst lite svårförklarat märker jag – hajade ni hur jag menar?)

Nu vet jag inte om det är den lösningen vi kommer att köra på än, men när jag såg dessa mäklarbilder från Frejgatan/Fastighetsbyrån så ser jag fler fördelar med den djupa bänklösningen! För se hur fint man gjort i det här köket med en smal förvaringshylla i svart längst in – perfekt för allt från skärbrädor och kokböcker till diskmedel.

Marbodal väggskåp med hissfunktion – Husligheter

2. Utnyttja bortkastade utrymmen

Min största “pet peeve” när det kommer till kök är djupa väggskåp som liksom sväljer saker för gott. De flesta väggskåp sitter för högt upp för en kortis som mig redan från början, och om de dessutom är djupa är det bara en tidsfråga innan bakpulver och florsocker liksom försvinner in långt bortom räckhåll.

Marbodals senaste kökshittepå ser därför extremt lockande ut i mina ögon. Väggskåpen är normaldjupa, men istället för hyllplan hela vägen in har man satt en “låda” i bakkant som man drar ner för att komma åt innehållet. Så smart! Denna idé kräver ju av naturliga skäl antingen en skicklig snickare eller specifikt ett Marbodalkök, så vissa begränsningar finns ju för den som vill planera in denna lösning hemma – men idén får ungefär niotusen poäng av mig.

IKEA vägghylla Falsterbo – Husligheter

3. Våga skapa blickfång

Nu är jag förvisso typen som fegt skyr allt för öppen förvaring, helt enkelt för att jag inte har tålamod att damma så mycket som krävs. Men med det sagt – ett kök kan behöva något som bryter av mot alla skåpluckor och stela linjer! Jag är lite kär i IKEAs hylla Falsterbo (här sitter tre stycken på rad) just för att den är som ett konstverk i sig och ändå erbjuder massor av förvaring. I lådorna ryms allt från kryddpåsar till teskedsmått och påsklämmor och på hyllorna kan man välja precis hur mycket eller lite man vill ställa. Det är lösningar som denna som ger köket lite “wow” och om man, som jag, inte vill ta ut kökssvängarna för mycket av rädsla för att ledsna så tror jag att en lite iögonfallande vägghylla är perfekt för att bryta av.

Translation: Three cool ideas for an upcoming kitchen makeover!

#Etiketter
kökköksö

8 kommentarer

///////////////
 1. M

  Vi hade samma problem med element och bytte ut det mot golvvärme istället. Ett av de bättre besluten i vår köksrenovering då vi fick en helt annan flexibilitet vad gäller utformning av köket, samt ett varmt golv när man tassar runt och gör frukost på morgonen.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ja, vi har funderat på det också, och ska ta det ett varv med golvläggarna nu när vi byter golv. De har också tipsat om element man kan lägga i golvet – vi får se var det landar! 🙂

   0
 2. Jenny

  Nackdelen med djupa bänkar är att det blir ännu svårare att nå överskåpen för oss kortisar. Har en sån lösning på sommarstället och retar mig konstant på den. Men det är verkligen tjusigt, och om man kan kombinera det med något annat än överskåp är det ju toppen. Skulle vara supersnyggt om man har köksbänk vid ett fönster t ex.

  0
  1. Maria/Husligheter

   Ja, det är sant – kombon är inget vidare. I den skiss vi har nu har vi inga överskåp längs den väggen och då funkar det ju – men tack för påminnelsen, så att jag inte börjar rita in extra förvaring av bara farten …

   0
 3. Nanna

  En sak jag ångrar att jag inte tänkte på när jag bytte kök är att ha en sån där extra stor diskho som man får ner en plåt i för att diska. Alltså det går ju ändå såklart men har man ändå tänkt ändra så vore det bra.

  0
 4. Annelie

  Den där Falsterbo-hyllan verkar inte finnas på IKEA längre… 🙁

  0
  1. Maria/Husligheter

   Nej, jag hittar den inte heller i webbshoppen. Ska undersöka vad som hänt.

   0
  2. Maria/Husligheter

   Nu Annelie, nu har jag pratat med IKEA – de har produktionsproblem med den, men det är ordinarie sortiment så när problemen är lösta ska den dyka upp igen!

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close