Tjoho, fredag! Helg betyder långfrukost och här hemma varvas amerikanska pannkakor med scones. Det här receptet har jag faktiskt ingen aning om var det kommer från, jag har kört på det i närmare tio år nu, och har också modifierat det lite med grahamsmjöl – så jag tror jag adopterar det som mitt eget nu.

Enkla scones med filmjölk – Husligheter

Foton: Maria Soxbo/Husligheter

Ingredienser till scones

(Lagom till två personer, receptet är lätt att dubblera.)
4 dl vetemjöl (eller byt ut 1-2 dl till grahamsmjöl för lite grövre scones som åtminstone känns mer nyttiga)
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl filmjölk eller mjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda salt, bakpulver och mjöl i en bunke och fördela smöret med fingrarna till en grynig massa (jag brukar ha rumsvarmt smör eller mikra smöret några sekunder så att det blir lättare att jobba med det, man kan också använda matberedare). Tillsätt mjölk/filmjölk och arbeta ihop till en deg. Dela och rulla till bullar som du plattar till lite på plåten. Jag brukar göra sex små, men det väljer man ju själv. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i cirka 10 minuter. Servera med smör och ost eller cream cheese och marmelad.

Enkla scones med filmjölk – Husligheter

Jag älskar det här receptet, den enda nackdelen är att de torkar fort och därför inte riktigt funkar att spara till dagen efter. Vill jag ha scones två dagar på raken gör jag dubbel sats och sparar ena halvan av degen i plastpåse i kylen istället, och gräddar dem när de ska ätas.

Translation: Recipe for my favourite scones!

0
#Etiketter
recept

3 kommentarer

///////////////
 1. Kajsa

  Åh scones är ju verkligen så gott, får nog bli det i helgen! Ett tips är att ha i lite rivet citron- eller limeskal i degen 🙂

  1+
  1. Maria/Husligheter

   Åh, bra tips – det ska jag testa!

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Close