Så här års är vi ju ganska medvetna om vatten, fast på ett annat sätt än på sommaren. Nu åker vi skridskor på frusna sjöar, skidor på snön, hanterar slask och vårregn varvat med minusgrader – i synnerhet som småbarnsföräldrar – och vi kör vattenkokaren på repeat och drömmer om varma bad när vi står och fryser i väntan på bussen.
På något vis är det ändå lite svårare att faktiskt tänka på vatten i miljötermer vintertid. Kanske för att konceptet vattenbrist är lättare att förstå på sommaren. I princip varje sommar blir det vattenbrist på Gotland, och man får ta supersnabba duschar, ta vara på potatisvattnet, samla regnvatten för att vattna blommorna med och hushålla med resurserna. En nyttig övning för oss I-landsmänniskor som tar rent vatten för givet.
Nästa vecka, 22 mars, är det World Water Day. En anledning så god som någon att tänka till lite extra kring hur vi använder vatten. En så enkel grej som att inte fylla vattenkokaren med en liter vatten om du bara ska ha en kopp te gör att du förbrukar mindre energi OCH vatten, till exempel.
Min The Sustainable Society-kollega Anna (Annas kemtvätt) är nog den mest pålästa miljövän jag vet – hon gör brutalt mycket research kring precis allt, och delar sedan frikostigt med sig. Just apropå World Water Day tipsar hon om fem sätt vi kan påverka världens vatten i en positiv riktning – läs här!