Jag vet inte hur många gånger jag sett diskussioner från renoverande personer som står i valet och kvalet när beslutskedjan nått diskbänken. Rund eller fyrkantig diskho? Enkel eller dubbel, det vill säga en eller två diskhoar? Två jämnstora eller en stor och en liten? Diskbänken är ju en enormt viktig del av köket, så det är värt att tänka till ett extra varv för att slippa irritera sig på ett felval under många år framöver.
Som en del i mitt långa samarbete med finska Stala har jag satt ihop en guide inför valet av diskbänk, som kanske kan vara lite till hjälp. Det är ju förstås i slutänden en fråga om tycke och smak, men lite hjälp på vägen kanske gör valet lättare!
Hur ska man tänka när man väljer diskbänk?
Främst ska man utgå från sina egna behov och inte bara från trender eller inspirationsbilder. Är man ett singelhushåll och inte lagar så mycket mat har man så klart helt andra behov än om man är en stor barnfamilj eller om man ofta har väldigt många på middag.
Några bra frågor att ställa sig själv är:
- Hur mycket tid tillbringar du i köket? (Lagar du mycket mat från grunden, och till många personer?)
- Är du förtjust i att baka? (Har du ofta kladdiga plåtar att rengöra och stora degbunkar att hantera, till exempel?)
- Har du diskmaskin?
- Har du mycket ömtåligt porslin som måste handdiskas?
- Vad har du tänkt för typ av bänkskiva? (Har du valt ett känsligt material?)
En eller två diskhoar

En klassisk diskbänk med två hoar – en liten och en stor – och en avställningsyta är praktisk, lättskött och hygienisk.
Här finns det förstås inget rätt svar, utan det beror helt enkelt på. Generellt kan man väl säga att om man har diskmaskin och diskar nästan allt i den så räcker en diskho långt. Om man då bakar mycket kan det vara värt att välja en lite större (kallas ibland för maxiho) så att det blir lättare att diska plåtar och långpannor.
Diskar man däremot mycket för hand så är det skönt med två hoar så man kan skölja disken allt eftersom. Lagar man väldigt mycket mat och diskar mycket brukar två stora hoar vara ett mer praktiskt val, annars kan man välja en mindre och en större i kombination för att spara mer av arbetsytan till annat.
Är du osäker? Ta två hoar, om bredden på skåpet under tillåter det. Den extra diskhon är väldigt praktisk när man vill låta ursköljda mjölkpaket rinna av, skölja av grönsaker eller spola av matrester innan man handdiskar fintallrikarna. Om skåpet under bara tillåter en ho har Stala smarta tillbehör i form av bland annat hjälphoar och avrinningskärl som passar i diskhon – smart!
Infälld diskho eller diskbänk

Om man vill ha en rostfri bänkskiva är det en god idé att måttbeställa hela diskbänken för snyggast resultat. Foto: Teemy Töyrylä för Stala
Här finns det lite olika saker att ta hänsyn till. Om man till exempel har en bänkskiva som inte mår bra av allt för mycket vatten, som trä eller laminat, kan en hel diskbänk vara ett bättre val än en infälld diskho för att slippa allt för mycket vattenstänk på bänkskivan. Det kan också vara ett bra val om man ofta låter allt handdiskat stå och torka.
Några tips är att måttbeställa diskbänken för att maxa snyggheten, och att välja en diskbänk med en kant längst fram om man vet att det brukar bli blött så slipper man riskera att vatten rinner över kanten och ner på golvet. Med en kant även i bakkant på diskbänken mot väggen bakom slipper man dessutom hålla rent i fogen mellan bänkskiva och vägg.

Om man tycker rostfritt känns lite för “kallt” kan man måttbeställa en praktisk, lättskött och rostfri diskbänk för arbetsytorna och sedan lägga till exempel trä på en köksö för att få in värmen på en del av köket som inte är lika utsatt för vätska.
Det är också viktigt att välja en diskbänk med kranfäste om man har en bänkskiva i till exempel trä, eftersom det annars innebär en fuktrisk att fästa kranen direkt i bänkskivan. När du beställer diskbänkar från Stala kan du beställa håltagning för kran, diskmedelspump och diskmaskinsavstängning utan extra kostnad.

Sugen på infälld diskho i den lite ömtåliga bänkskivan? Välj en med kranfäste så skyddar du bänkskivan mot fukt.
Samma sak gäller om man lagar mycket mat med kött och fisk, eller om man bakar väldigt mycket. Då är en hel diskbänk ett mer hygieniskt val eftersom rostfritt inte drar åt sig lukt eller fukt från maten och dessutom är väldigt lätt att rengöra. Om man ofta behöver ställa ifrån sig heta eller blöta kastruller vid sidan om spisen så är det också bra med en diskbänksdel i rostfritt som tål allt, men det kanske räcker med en liten avställningsdel?
Har man däremot en stenskiva som tål väta och värme så kan man absolut välja en infälld, snyggt designad diskho utan kranfäste om det höjer utseendet på köket.
Vilket material ska man välja på diskhon?
Tycke och smak igen, så klart! Rostfritt är svårslaget om man ser till det praktiska, och beställer man en Stala-diskbänk är den dessutom gjord av 85% återvunnet material.

Svart diskho i svart bänkskiva blir superelegant. Eftersom skivan inte är känslig kan kranen sitta direkt i bänkskivan, annars behövs ett kranfäste i själva diskho-delen för att skydda mot fukt.
Komposit ger däremot större valmöjligheter, om utseendet på köket känns väldigt viktigt. En kolsvart diskho? Inga problem med komposit.
Val av stil på diskbänken/diskhon
Detta är förstås det roligaste valet, men det bör komma sist så att du inte tappar för mycket funktion på vägen. Hellre kompromissa lite stilmässigt och ha ett kök som är roligt att arbeta i, än ett som är snyggt och helt ofunktionellt. Men – med det sagt så går det oftast toppen numera att kombinera alla önskemål!
Har jag glömt någon fundering som ni grubblar på just nu? Säg till så uppdaterar jag den här guiden så att den täcker in ännu mer!
Translation: How to choose sink in collaboration with Stala.
Vi har ett gammalt hus och i vårt kök finns en äldre lång rostfri diskbänk med tre stora diskhoar! Lite överdrivet många kanske, men vi har valt att behålla det så och det är faktiskt ganska praktiskt! En vore väldigt svårt att klara sig på och två är nog alldeles lagom för de flesta tänker jag !
Åh, det låter faktiskt sjukt praktiskt! Men lite utrymmeskrävande kanske? Toppen att ni behållit det! Jag skulle själva inte klara mig utan två tror jag, men det är ju en vanesak också – har man alltid haft en så känns nog två lite onödigt. 🙂 Trevlig helg!
Tack för en mycket givande blogg! Jag har följt dig länge:)
Ikväll känner jag dock att jag vill tacka dig extra mycket för detta inlägg. Val av diskho är nämligen en fundering jag haft länge i mitt yrke, men inte vetat ett “korrekt” svar/tips om.
Så tack för din guide!
Nu har jag dock en fråga:
Vad är det för material i dessa diskhoar som är svarta (eller vita)?
Tack för fint beröm, Jenny! Hoarna i svart/vitt är gjord i komposit, tex denna: https://www.stala.se/Produkter/combo-ceg51-57bf-svart-kompositho-for-planlimning-254/ som är gjord i 80% naturlig kvarts och sedan bindningsmedel.
Du kanske kan lägga till några ord om formen på ho! En ho med rundade kanter är lättare att hålla ren och fräsch än en med skarpa kanter och hörn. Runda hoar ser jag inte fördelen med alls, då utnyttjas ju inte hela möjliga volymen, men jag kanske missar någon aspekt?
Jag är också för fyrkantiga hoar, helt klart – och rundade kanter är klart lättare att städa. Gissar att en del “offrar” det praktiska för en snyggare ho (kanske en skarpt vinklad eller en rund), men här skulle jag helt klart säga att användbarheten smäller högre än utseendet. Och det finns ju bevisligen snygga hoar i alla former!
Vi renoverade köket för mindre än ett år sedan och diskhoarna är det enda som jag är liiiite missnöjd med. Vi har fyrkantiga hoar och vi saknar ett fall ner mot själva avloppet (jämför med att det behövs ett fall i duschen). Vattnet, som kan vara lite ofräscht pga sköljda tallrikar mm, kan liksom bli liggande i hon och behöver fösas ner. Svårt att ta upp slasken ur hon, pga skarpa kanter. Sen är vår ho infälld i bänkskivan och limmad, och limmet ser lite brunt ut så det ser alltid ut som det är en brun smutsrand längst upp på hon. Det var allt. Over & out 🙂
Ah, intressant! Och svårt att förutspå – man testar ju inte direkt fallet i diskhon i butiken … Tack för superbra input!
Ja, tre hoar kräver absolut lite plats ! Men det kändes inte bra att byta ut en rostfri diskbänk i så gott skick. De gamla sägs ju dessutom vara av bättre kvalitet. Ja, mycket handlar nog om vad man är van vid!
Ha det bra!
Nej, det förstår jag – tyckte ni gjorde helt rätt som behöll den! =D
När vi gjorde om vårt kök valde vi två lika stora diskhoar i rostfritt och nu skulle jag inte klara mig med en. Det är så praktiskt och jag använder båda dagligen.
Ja, jag skulle nog också ha svårt att klara mig med en med tanke på att jag alltid haft två (en stor och en liten). Allt är nog en vanesak!
Hej och tack för en väldigt trevlig blogg!!
Jag undrar över vad det är för material i det gråmelerade stänkskyddet i det svarta köket?
Hej AnnMarie, ursäkta sent svar, var tvungen att be Stala kolla upp det. Det är en hemsnickrad lösning, betong med lack ovanpå!