Dags för årets första inlägg – om linoleum – till min växande materialguide! Jag har länge tänkt hylla det lite bortglömda golvmaterialet linoleum, som faktiskt förtjänar en renässans.
Vad är linoleum?

Foto: Forbo
Ett naturmaterial som består av antingen trä eller kork uppblandat med linolja och harts och sedan (oftast) naturliga färgämnen. “Smeten” valsas sen ut på en väv (oftast av jute).
Det kan kännas som ett rätt modernt material (eftersom det påminner om plastgolv), men faktum är att det uppfanns redan på 1860-talet (av britten Fred Walton) och hade en riktig glansperiod i slutet på 1800- och början på 1900-talet. På den tiden var de ofta mönstrade och dekorerade à la klinkergolv från den viktorianska eran. I gamla lägenheter låg det ofta parkett i “finrummen” och linoleum i till exempel serveringsgången.
Vad har linoleum för egenskaper?

Klassiskt rutigt golv. Foto: Forbo
Bara härliga! Linoleumgolv är sköna att gå på eftersom de inte är knallhårda, de är ljuddämpande och förstås väldigt naturliga och giftfria. Sen finns de i en uppsjö olika varianter, både “naturliga” som liknar sten eller klinker (som kan läggas i rutmönster) och lite mer vågade varianter i starka färger och kraftiga mönster.

Foto: Forbo
De är slitstarka och ljusbeständiga, det vill säga ska klara att utsättas för sol utan att blekas. Två kvaliteter som gjort att linoleum är väldigt populärt i offentliga miljöer.
Det är ett väldigt prisvärt golv, och också relativt lätt att lägga själv.
En nackdel kan vara att de blir repiga av grus och sand, så att lägga linoleum i hallen kräver att du tänker till och stoppar grus och smuts med bra dörrmattor. Men en bonus i sammanhanget är att linoleum är elastiskt och kan reparera mindre repor och gropar från möbelben och liknande av sig själv.
De är också hälsosamma att leva med, till skillnad från till exempel PVC-golv som faktiskt orsakar att våra kroppar tar upp ftalater.
Hur sköter man linoleumgolv? Vilken rengöring?

Foto: Forbo
Främst genom att sopa, dammsuga och torrmoppa, så satsa på “torr” städning i första hand.
Det finns speciell linoleumrengöring, och annars är ett milt och neutralt rengöringsmedel (pH 6–8) bäst. Använd ljummet vatten och undvika starka produkter och lösningsmedel.
Det finns också diverse behandlingsprodukter, som till exempel hårdvax, som kan ge en väldigt härlig yta på golvet – men rådfråga antingen tillverkaren om du lägger ett nytt golv eller någon klok person inom byggnadsvård om du vill fräscha upp ett gammalt golv, så att du får rätt produkter.
Har du ett riktigt slitet men fint linoleumgolv? Kolla upp möjligheten att få det slipat och behandlat så kan det bli som nytt igen!
Hur vet jag om mitt golv är av linoleum?

Foto: Forbo
Eftersom vinylgolv blev poppis efter att det lanserades på 1950-talet så kan det ibland vara svårt att skilja naturliga linoleumgolvet från plastiga vinylditon. Men det finns några knep:
- Hur gammalt är huset? Om huset är äldre än 1950-talet och mycket är kvar i original är chansen stor att golvet är linoleum.
- Hur har golvet åldrats? Om golvet är mönstrat och mönstret är bortnött på vissa ställen är golvet förmodligen vinyl, eftersom det då verkar vara tryckt på ytan (till skillnad från linoleum som är homogent rakt igenom).
- Hur ser färgerna ut? Nya linoleumgolv kan ha klara färger, men gamla linoleumgolv är ofta dämpade i färgsättningen och slår gärna åt det gula hållet tack vare linoljan. Ett gammalt golv med väldigt bjärta färger är förmodligen vinyl.
- Hur reagerar golvet på värme? Om du kan pilla loss en liten bit av det gamla golvet där det inte syns kan du prova att sätta eld på det (under kontrollerade former så klart). Vinyl smälter av värme!
- Vad finns på undersidan? Linoleumgolv har juteväv, vinylgolv oftast ett slags textil.
- Hur tjockt är golvet? Vinylgolv kunde göras väldigt tunna, medan linoleum ofta är kraftigare.
- Är golvet lagt av plattor trots att det är gammalt? Då kan det vara vinyl, eftersom linoleum trots sin långa historia inte gjordes i plattor förrän i modern tid. Vinyl däremot gjordes i plattor redan från start på 1950-talet.
Går det att måla på linoleumgolv?
Även om linoleum är ett grymt bra material så kanske inte exakt alla utföranden är i ens smak. Dumt dock att riva upp ett bra linoleumgolv bara för att det har fel färg. Och det går faktiskt att måla! Det är så klart linoljefärg som är grejen, men ha tålamod – det ska målas tunt, tunt och torka/härda ordentligt mellan varven.
Var tillverkas linoleumgolv?
De flesta golv som säljs på den svenska marknaden tillverkas i Europa. Vi har faktiskt haft egen produktion i Sverige, men inte numera. Tänk om den hållbara produktionen kunde komma tillbaka!
Hur miljövänligt är linoleum?

Ett svanenmärkt linoleumgolv. Foto: Tarkett
Mycket! Tack vare att det tillverkas av naturliga och förnybara råvaror och är slitstarkt och långlivat. Både lin och jute är ettåriga grödor, vilket innebär att de är snabbt förnybara. Det är möjligt att använda återvunnet material vid produktionen (till exempel trämjöl som är en restprodukt från skogsindustrin). Växtråvarorna binder också koldioxid, vilket är en fin klimatbonus.
Även om linoleumgolvet sedan helst ska få ligga kvar i många, många år är det ju också bra att det (i de allra flesta fall) är biologiskt nedbrytbart när det är uttjänt.
Linoleum kan vara klimatneutralt eftersom råvarorna binder koldioxid och tillverkningen kan göras väldigt energieffektivt, men dubbelkolla gärna med tillverkaren. Det finns också Svanenmärkta linoleumgolv om du vill göra ett extra bra val.
Så behöver du lägga ett nytt golv i exempelvis köket är linoleum ett utmärkt val (jag tipsar till exempel om linoleum i detta inlägg).
Jag är glad att jag valde linoleum för 20 år sedan till vår hall, ja inte grovhallen men ändå. Skulle gärna välja det igen om det blev aktuellt. Kram Pia
Men toppen att det funkat! Jag skulle gärna ha linoleum i min hall också, men tänker att det är bra att ha koll på att det kan bli repor (så man inte blir besviken och river ut det snabbt igen). 🙂
Jag skulle vilja ha linoleumgolv, men vad jag kan förstå så är det lackat med nån sorts lack överst, och den de använder på iaf Forbos golv är knappast miljövänlig. (Laddade hem en pdf och läste, minns ej vad de olika ingredienserna hette iom långra krångliga namn ;)). Så för mig är det i nuläget tyvärr uteslutet.
Hmm? Aldrig hört, när jag läser på sajten står det ”Linoleum är tillverkat av naturligt förnybara ingredienser som kan skördas från ettåriga grödor såsom lin och jute, eller från återanvänt trä från kontrollerade skogsbruk. Produkten består av sex olika huvudingredienser: linolja, tallharts, trämjöl, kalksten, jute och naturliga färgämnen”. Hittar inget om lack alls?
Nej jag vet! Jag fick gräva lite djupare. Saxat från hemsidan:
“Alla Marmoleumgolv har idag Topshield², ett ytskydd bestående av två separat UV-behandlade lager. Det första lagret agerar som en primer och skapar en stark bindning till linoleumytan, topplagret består av ett hållbart ytlack som är smutsavvisande och motståndskraftig mot repor. Med Topshield² får du ett linoleumgolv som är lätt att städa, lätt att laga och som håller i många, många år.”
I pdf jag laddade hem står det att översta lagret bla består av acrylate hybrid dispersion. Vad nu exakt det är men i de tre första googlingarna nämns polyurethane i namnet. Jag drar öronen åt mig då. Men helt ärligt så VET jag inget om detta, vill eg inte misskreditera linoleumgolven. Har varken lust eller resurser att gräva djupare tyvärr!
Och just det, på den här sidan stod det att många linoleumgolv har ytskikt av plast, därför jag började kolla runt. http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/golv/
Aha! Tack för info, det låter ju inte toppen, nej. Och samtidigt har Svanen ändå okejat det. Men mycket bra info, klart man ska veta exakt vad som man köper!
Halloj! Linoljesåpa är inte alls att rekommendera till just linoleum, eftersom olja löser olja. Golvet kan bli förstört av det. Behöver man ett medel för våttorkning är det bättre med en droppe diskmedel. Annars håller jag med om linoleums förträfflighet, och att linoljesåpa är strålande bra till trägolv!
Hej! Jag hämtade den informationen från Byggfabrikens hemsida, och det känns märkligt att de skulle ha fel? Så här står det:
”Linoleumgolv som enfärgad matta eller olikfärgade rutor finns att få tag på i handeln. Linoleum är ett naturmaterial som rengörs och underhålls med linsåpa eller speciell linoleumrengöring.”
Jo, om det står så är det tyvärr fel. Linoljesåpa löser både linoljefärg och linoleum. Alltså ska varken linoljemålade golv eller linoleum rengöras med linoljesåpa. Om du letar på byggnadsvårdssidor är det allmänt känt. Läs här, t ex: https://tranes.se/linoljesapa-recept-historia-och-arbetsbeskrivning/
Ok, tack för info – jag ändrar i inlägget!
Linoleumgolv har dessutom ca 60-80% lägre CO2-belastning vid framställning och 80-90% lägre CO2-belastning om man kollar på hela livscykeln jämfört med PVC-golv.
Ska också tilläggas att PVC-golv som tillverkas 2020 allra oftast kan fås utan phtalater.