
Vad är JAK?
En medlemsbank som jobbar på två fronter: Hållbarhet för människa (genom lägre skuldsättning), miljö (genom minskat resursuttag från naturen) och ekonomi (genom minskad tillväxthets och färre klyftor i samhället).
De allra, allra flesta av oss har tagit någon form av lån – förmodligen för att köpa en bostad. Det är svårt att komma runt, men att drömma om att bli skuldfri är inte ovanligt. Det finns en trygghet och personlig hållbarhet i att inte vara skuldsatt, helt enkelt.
JAK är en medlemsbank, som aktivt jobbar för att göra vårt samhälle mindre skuldsatt. De pengar som inte används genom att lånas ut till andra medlemmar placeras hos framför allt våra kommuner för att bygga ett bättre samhälle för alla som bor där. På så vis bidrar alla bankens kunder till vår gemensamma välfärd, per automatik.
Hållbarhet för både människa och miljö är grunden för JAK, och när Fair Finance Guide rankar alla svenska banker ur ett hållbarhetsperspektiv får JAK alltid högt betyg (senast 95/100). Framför allt är det inom mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och arbetsvillkor JAK kammar hem toppbetyg.
JAK är en relativt liten bank, och därför är utbudet av tjänster än så länge lite begränsat. Mobilapp och internetbank finns förstås, liksom möjlighet att ha bolån och andra lån i banken. Däremot saknas kort och swish (än så länge – även om det är på gång!), men det går att komma runt genom att använda en traditionell bank parallellt med JAK. Om sparpengar, lönekonto och lån finns hos JAK och ett konto knutet till swish och kort finns hos en vanlig bank är det lätt att flytta över de pengar du behöver. På så vis får du alla tjänster du behöver, men garanterar att dina sparpengar inte placeras ohållbart. Och när JAK fått igång de nya tjänsterna kan du avsluta kontot i den vanliga banken helt.
Och glöm inte, genom att bli kund i JAK gör du den hållbara bankvärlden lite större – vilket på sikt bidrar till att banken kan utöka sina tjänster.
Vi ska vara den självklara banken för alla som vill verka för en hållbar utveckling för människa, miljö och ekonomi.
Johan Thelander, vd JAK
Varför är detta viktigt?
Få saker är så svåra att få koll på som vad våra pengar gör när vi inte använder dem. Att ha dem på ett vanligt sparkonto betyder inte att de ligger stilla i en låda i ett bankvalv – tvärtom, våra pengar arbetar för fullt. Med vad däremot, är inte så lätt att kontrollera.
Svenska banker investerar våra pengar i företag som inte sällan är tveksamma när det kommer till olika hållbarhetsperspektiv. Det kan vara allt från bristande djurskydd till regnskogsskövling, fossila bränslen och vapenindustri. Saker vi garanterat inte vill stötta med våra pengar, men som är svåra att kontrollera att vi faktiskt inte gynnar utan att veta om det.
Hur blir ditt liv mer hållbart?
För att ha bättre kontroll över dina pengar kan du flytta dem till en bank som tål granskningar och aktivt arbetar för att pengarna ska gynna samhället istället för att skada det – som JAK. På sikt kan du istället gynnas av dina egna pengar, om JAK till exempel placerar pengarna i din hemkommun så att den får bättre förutsättningar att ta hand om er som bor där.
Det kommer så klart att kännas bra, men ännu viktigare är att du flyttar dina pengar utom räckhåll för industrier och företag du aldrig hade velat investera i på egen hand.
Eftersom JAK är en medlemsbank är du också medlem i en förening och kan vara med och påverka de ekonomiska villkoren – snacka om att ha insyn! En medlem, en röst helt enkelt. Eventuellt överskott går till medlemsnytta, så här finns inte heller några vinstuttag från bankens sida.
I övrigt funkar JAK som en vanlig bank, med insättningsgaranti – så klart!